Májusi Klezmer Szvit

04 febr

A Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Budapest Klezmer Band Páva utcai műemlék zsinagógában rendezett közös koncertjéről rövid videófelvétel készült.

 

 

A kölcsönös, egymás zenéje iránti érdeklődésben, a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, Rolla János felkérte a Budapest Klezmer Band alapítóját, Jávori Ferencet, hogy egy olyan művet komponáljon, amelyben a két együttes együtt játszhat. Ez a “Klezmer Szvit”, amelyet 1999-ben mutattak be a Dohány utcai zsinagógában, és azóta minden évben előadták mindig újabb tételekkel kibővítve. Végül a tíz tételre bővült műből a Magyar Rádióban CD-felvétel készült.

A 10 tétel:

1. LEBEDIG IN FREILACH

2. ALTE YIDDISHE TANZ

3. VOLEX

4. SKOCNA

5. LÉGYCSAPÓ TÁNC

6. DOYNA

7. KLEZMER SUITE – ALLEGRO

8. KLEZMER SUITE – HORA

9. KLEZMER SUITE – ANDANTE

10. KLEZMER SUITE – FINALE

A szvit önálló történetek, képek sorozata, melyek a zsidó élet hétköznapjait és ünnepeit örökítik meg. Ami közös: az a zene, az életöröm és a boldogság igénye. A két zenekar együttzenélése különleges hatást vált ki, valóságos katarktikus élmény. A klezmer – a zene eszperantója – világnyelve. Egyszerű, közérthető, ami a diaszpóra zsidóságának küzdelmét, sorsát, hányattatását, vándorlásait és szívósságát hűen tükrözi. A szláv, a germán, a török, a balkáni zene az ősi zsidó dallamokkal ötvözve fantasztikus élmény.

A belépőjegy 1500 Ft, mellyel ezen a napon a Késői hazatérés című időszaki kiállítás is megtekinthető.

Jegyek elővételben kaphatók a helyszínen, valamint online is megrendelhetők.

Jegyinformáció:

Tel: +36 1 455-3333

E-mail: info(kukac)hdke.hu

www.hdke.hu