Máskép(p) FilmKlub 2011 tavaszi program

  • Főoldal
  • Máskép(p) FilmKlub 2011 tavaszi program
21 márc

A Máskép(p) FilmKlub 2011 februárjától visszaköltözik a Bálint Házból eredeti helyszínére, a Holokauszt Emlékközpontba. Hagyományainkhoz híven, továbbra is fontosnak tartjuk, hogy olyan játék- és dokumentum filmeket is vetítsünk, amelyek a holokauszt tematikát tágabb kontextusba helyezik, minthogy a „másságról”, az idegenségről, a gyűlöletről és a kirekesztésről szólnak.

A tavaszi félévben bemutatott filmek két téma köré csoportosíthatók: egy részük a holokauszt témáját dolgozza fel – új szemszögből, új hangvétellel -, más részük pedig a kultúraközi kommunikáció problematikáját: a különböző hátterű emberek találkozásakor létrejövő dialógus lehetőségeinek és lehetetlenségének kérdéseit vizsgálja. A filmek, amelyeket levetítünk, viszonylag újak, és itthon kevéssé, vagy egyáltalán nem ismertek. Olyan alkotásokat mutatunk be, amelyek nem láthatók a hazai mozikban, de művészi értékük mellett történelmi és morális szempontból is izgalmas szellemi párbeszédekre, a trauma és az egyéni életsorsok, valamint a hozzájuk kapcsolódó társadalmi kérdések megvitatására adhatnak alkalmat. Azokat a külföldi filmalkotásokat, amelyek nem rendelkeznek magyar felirattal, magyar szinkron tolmácsolással vetítjük.

A programok ingyenesen látogathatók. Tanárokat, diákokat és más érdeklődőket egyaránt szívesen látunk.

A filmklub vezetői:

Pécsi-Pollner Katalin irodalomtörténész

Surányi Vera filmszakértő

Helyszín: Holokauszt Emlékközpont , Wallenberg terem (nagy oktató)  Térkép>>

Időpont: szerdai napokon 17.30-tól

 


2011. február 23. szerda

Védelmező (Protector)

r: Marek Najbrt, 2009, cseh, 100 perc

Kép a Védelmező című filmbőlA film története 1939 és 1942 között játszódik Prágában, s egy család életébe enged bepillantást, amelynek mindennapjait teljesen megváltoztatja a háború. A férj, Emil rádióriporter, a feleség, Hana sikeres színésznő. A német megszállás azonban beleszól az életükbe, felborítja, pontosabban megfordítja a családi viszonyt. Hanának ugyanis zsidó származása miatt derékba törik a karrierje. Emil pedig ezt használja ki arra, hogy ismét felesége fölébe kerüljön, mint egy védelmező, úgy uralkodjon felette. Emil kegyetlen viselkedéséért azonban megfizet a sors.

A film a hatalommal megkötött kompromisszum következményeit, a Mephistóhoz kissé hasonló dilemmát tárgyal, szokatlan nézőpontból, modern, izgalmas látványvilággal.

Díjak:

2009. Cseh Oroszlán: legjobb film, legjobb vágás, legjobb színész, legjobb színésznői alakítás

2010. Pécsi Nemzetközi Filmfesztivál: fődíj

 


2011. március 9.

Salamon András rövidfilmjei – A vetítés után beszélgetés a rendezővel

Nightfall (Alkony)

r.: Salamon András, 2010. 10 perc

Kép az Alkony című filmbőlMotorosok körbevesznek egy települést, ahol elesett emberek élnek. A feszültség az égig szökik, az erőszak kitörése szinte elkerülhetetlennek látszik…

 

 

 

Tíz év múlva

r.: Salamon András, 2010. 10 perc

Magyargéci roma gyerekeket tanított filmezésre Salamon András, majd az egy hónapos „táborozás” után elkészítették közös filmjüket. Hogy tíz év múlva ne ez a dal legyen! Ez a Cseh Tamás-i sor adta a dokumentumfilm keretét, melyben sajátos szemszögből ismerhetik meg a nézők Magyargéc települést, és az ott élő főszereplő-alkotók álmait.

A faluban tartott premier meghívóján, mint a Magyargéci Roma Filmiskola első alkotása szerepelt a Tíz év múlva – a tervek szerint tehát a közös munka folytatódik.

 


2011. márc. 23.

A szürke zóna (The Grey Zone)

r: Tim Blake Nelson, 2001, USA, 108 perc, német nyelven, angol felirattal, magyar tolmácsolással

Kép A szürke zóna című filmbőlDr. Nyiszli Miklós, az auschwitzi koncentrációs tábor 12. Sonderkommando-jának orvosaként szemtanúja volt a táborban történteknek. A film az általa írt dokumentumregény (Dr. Mengele boncolóorvosa voltam) felhasználásával készült, megtörtént események nyomán. Film a „szürke zónáról”, egy zárt világról, ahonnan nem tért vissza senki. A 12. Sonnerkommandó mindennapjainak hiteles története egy magyar túlélő tapasztalatai alapján.

 


2011. április 13.

Kasztner meggyilkolása (Killing Kastner )

r.: Gaylen Ross , USA, 2008, 120 perc

Kép a Kasztner meggyilkolása című filmbőlKasztner Rezsőt sokan hősként tisztelik, amiért 1944-ben több mint 1600 magyar zsidót mentett meg. A náciknak készpénzre és készletekre volt szükségük, Kasztner Eichmann-nal tárgyalt, hogy csempészáruval váltsa ki az emberi életet. Az alku nyomán ezreket szállítottak Svájcba az ún. „Kasztner-vonaton”. Miután Izraelbe települt, új honfitársai azzal vádolták meg, hogy összejátszott az ellenséggel. Kasztner a rágalmazások ellen becsületét egy tárgyaláson próbálta megvédeni, ahol úgy állították be őt, mint „aki eladta a lelkét az ördögnek”. 1957-ben Tel Avivban gyilkosság áldozata lett.

„Ross dokumentumfilmjében Kasztner történetének mai lenyomatát vizsgálja: látjuk Izraelben élő családját, például lányát, Zsuzsit és unokáját, Meravot, akik megpróbálják őt rehabilitálni. Megszólalnak Kasztner politikai ellenfelei, sőt – most először – kamera elé áll Ze’ev Eckstein, a férfi gyilkosa is. A film a múlt feltárásával segít feltámasztani Kasztner emlékét.” (Thom Powers)

 


2011. május 11.

Örökké a tied (Forever yours)

r: Monica Csango, norvég, 2005, 52 perc

Kép az Örökre a tied című filmbőlA norvég dokumentumfilmben egy nagypapa eltűnése jelenti a családi titkot. Csángó Ferencet, aki a rendező saját nagyapja, a negyvenes évek elején munkatáborba vitték, ahonnan nem tért vissza. Felesége, Magda évtizedeken át őrizte egyetlen szerelmének emlékeit, leveleit, fotóit. Az unoka kételkedni kezd a sokszor elmesélt családi történet igazságában. Felkerekedik, és egészen Indiáig megy, hogy végre fény derüljön a titokra.

 


Köszönjük a Bálint Háznak a szíves vendéglátást az elmúlt két és fél évben. A Bálint Ház közönségét továbbra is szeretettel várjuk vetítéseinkre.