Mentő és Áldozat – Jane Haining emlékére

  • Főoldal
  • Mentő és Áldozat – Jane Haining emlékére
02 febr

2012. január 26-án, csütörtökön 17 órától Jane Haining a „budapesti skót misszió mártírja” emléke előtt rója le tiszteletét  a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a Budapesti Református Skót Misszió.

Helyszín: a Magyar Zsidó Múzeum (Budapest VII. ker. Dohány u. 2.)

Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulóját Svédország és Magyarország is emlékév megrendezésével ünnepli.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, megragadva az alkalmat, szeretne megemlékezni mindazokról a keresztény emberekről, akik nem tudtak tétlenek maradni a vészkorszak hónapjaiban, s dacolva a veszélyekkel, üldözött magyar zsidók tízezreit mentették meg, rejtekhelyeken bújtatva, valódi vagy hamis iratokkal ellátva őket.

A skóciai Dunscore faluból származó Jane Haining 35 évesen került Budapestre a Skót misszió által fenntartott leányotthon nevelőnőjeként. A második világháború kitörésének hírére, amely cornwalli nyaralása közben érte, azonnal Budapestre utazott, hogy a gondjára bízott lányokat tovább gondozza. Magyarország 1944 márciusi német megszállásakor sem volt hajlandó hazautazni és tovább folytatta munkáját.

A németek áprilisban kémkedés és zsidókkal érintkezés vádjával letartóztatták. Előbb a Fő utcai börtönben tartották fogva, majd Kistarcsára vitték, innen szállították májusban másokkal együtt egy marhavagonban Auschwitzba. Ott júliusban egy gázkamrában megölték.

1997-ben a Jad Vasem intézet a Világ Igaza címmel adózott emlékének. Jane Haining emlékét máriaüveg-ablak örökíti meg a glasgow-i Queen’s Park templomban és emléktábla a Dunscore-i templomban.

A megemlékezésen közreműködnek:

Right Reverend David Arnott, a Skót Egyházi Zsinati elnöke; Dr. Peremiczky Szilvia, a Zsidó Múzeum igazgatója; Prof. dr. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont  ügyvezető igazgatója; Kirschner Péter, a Mazsike elnöke. Kéri György skót dudán, Szentkirályi György gitáron játszik.

***

www.mazsike.hu

http://www.facebook.com/mazsike1988