Orthodox zsidó mindennapok Budapesten a vészkorszak előtt

  • Főoldal
  • Orthodox zsidó mindennapok Budapesten a vészkorszak előtt
11 szept

A Holokauszt Emlékközpont
tisztelettel meghívja Önt az

Orthodox zsidó mindennapok Budapesten
a vészkorszak előtt
című online kerekasztal-beszélgetésre

Vendégeink:
Dr. Fényes Balázs vallástörténész (OR-ZSE ny. egyetemi docense, SZTE címzetes egyetemi tanára)
Dr. Glässer Norbert kulturális antropológus (SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék
egyetemi docense és a Holokauszt Emlékközpont tudományos munkatársa)
Dr. Zima András történész (OR-ZSE egyetemi docense és a Holokauszt Emlékközpont igazgatója)

Időpont: 2023. szeptember 21. (csütörtök) 18 óra

A kerekasztal-beszélgetés részvevői alulnézetből mutatják be a modern nagyvárossá váló főváros orthodox zsidóságának történetét a mindennapi rutinok, az egyéni, kisközösségi kulturális jelenségek és életmódbeli változások tükrében. A II. Józseftől Ferenc Józsefig terjedő korszak alapjában változtatta meg a magyarországi zsidóság életét. A fővárosi orthodoxia eleven kapcsolatot tartott a vidéki orthodox zsidó közösségekkel, ahonnan a fővárosba település révén állandó utánpótlást is nyert. Az orthodox izraelita vallásgyakorlat alapvetően az orthodox felekezeti sajtó szerint is a vidéket jellemző vallásosság volt. A nagyvárosi polgári életforma és a vallási élet számára ideálisnak ítélt vidék között feszültség húzódott. Az új helyzetek és társadalmi elvárások új konfliktusokat és megoldásokat hoztak. A családi szerepek, a közösséghez való viszonyulás, a divat, az orthodox kóser élelmezés, a polgári reprezentáció, a szombattartás, a szórakozás és sport kérdése, a felekezeti sajtó iránti igény, a rendi és a nemzeti kultuszok adaptálása mind ebben a folyamatban szemlélendő. A beszélgetők arra keresnek választ, hogyan vált egyszerre polgárivá és hogyan maradt szoros kapcsolatban vidéki hátországával a fővárosi orthodox zsidóság.

Előadóinkról:

Dr. Fényes Balázs
Szakterületei a zsidó vallástudomány, a magyar zsidó történelem. Számos publikációja mellett 2012-ben jelent meg könyve „Őrizzétek meg őrizetemet” – Tanulmányok a rabbinikus hagyomány köréből címmel.

Dr. Glässer Norbert
Kutatási területe a magyarországi zsidóság és a modernitás. Kiemelt témák: izraelita sajtó, intézményesülő orthodoxia modern kihívásai, izraelita szimbolikus politika, mindennapok története.

Dr. Zima András
Fő érdeklődési területe a modernizálódó neológ és cionista középrétegek világa a dualizmus idején, a két világháború között, illetve a soát közvetlenül követő években, valamint a sajtódiskurzusokban megjelenített csoportstratégiák, az új jelenségek kulturális adaptálásának mechanizmusai.

Az esemény online kerül megrendezésre a Zoom felületén.
Belépés a következő linken keresztül érhető el: https://us06web.zoom.us/j/86855383431
Facebook oldalunkon is élőben követheti az előadást: https://www.facebook.com/Holokauszt/
Az előadás utólag online megtekinthető lesz a YouTube csatornánkon: https://bit.ly/Holokauszt_Emlekkozpont

Csatolmányok

Név Méret
meghívó 3 MB