“Számomra nincs más választás” – Raoul Wallenberg emlékkiállítás

  • Főoldal
  • “Számomra nincs más választás” – Raoul Wallenberg emlékkiállítás
06 febr

Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulóját Svédország és Magyarország is emlékév megrendezésével ünnepli. Az emlékév nyitányaként a Magyar Nemzeti Múzeumban 2012. január 18-tól “Számomra nincs más választás” címmel nyílt egy különleges utazókiállítás, melynek további nemzetközi állomásai Moszkva, Berlin, Tel Aviv, Washington, New York és Toronto.

1945. január 17-én három szovjet katona kíséretében munkatársai utoljára látták Raoul Wallenberget. “Nem tudom, vendég vagyok-e vagy fogoly” – mondta, mielőtt végleg elköszönt.

Magyarország német megszállását követően egyre riasztóbb hírek kerültek napvilágra a magyarországi zsidóság sorsáról. A svéd külügyminisztérium, az Egyesült Államok stockholmi nagykövete és a háborús menekültekkel foglalkozó amerikai kormányszervezet, a War Refugee Board megbízásából a magyar származású Lauer Kálmán export-import vállalkozásánál üzletemberként dolgozó, útjai során Budapestre is eljutó Raoul Wallenberget kérték fel a budapesti mentőtevékenység megszervezésére. Így lett a Svéd Nagykövetség másodtitkára.

Wallenberg a diplomáciai érintkezés szokásos formáit messze meghaladó módon küzdött az emberéletek megmentéséért. Mindenhová eljutott, ahol segíteni lehetett és kellett. Határozott fellépése és egyéniségének varázsa feledtette ellenségeivel, hogy ő is ugyanolyan védtelen és kiszolgáltatott, akár védencei. A svéd humanitárius akció 1945. január 16-i kimutatása szerint a svéd védelem mintegy ötven épületre és nyolcezer személyre terjedt ki. Embermentő küldetésének teljesítése közben Wallenberg a háború utáni viszonyokra is gondolt, és az újjáépítéssel kapcsolatos gazdasági terveket dolgozott ki. Ezek tárgyalására készült, amikor 1945. január 17-én munkatársai utoljára látták.

2012. január 17-én, a svéd diplomata elhurcolásának évfordulóján, a stockholmi Svéd Intézet szervezésében a Magyar Nemzeti Múzeumban került elsőként bemutatásra az a kiállítás, amelynek célja, hogy nemzetközi szinten tegye ismertté Raoul Wallenberg vállalásait, tetteit és végzetét. A világkörüli útját Budapesten kezdő tárlat, melynek további állomásai Moszkva, Berlin, Tel Aviv, Washington DC, New York és Toronto az egyén felelősségét, a toleranciát, a civil kurázsit emeli központi témájává.

A svédországi Raoul Wallenberg Emlékév nyitánya 2011. december 20-án a kiállítás ünnepélyes bemutatóján volt Stockholmban, míg a magyarországi Wallenberg Emlékév nyitóeseménye a két ország külügyminisztériuma közreműködésével megvalósuló, a Magyar Nemzeti Múzeumban 4 héten át látogatható tárlat 2012. január 17-i ünnepélyes megnyitója lett.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető: 2012. január 18.- 2012. február 12.

Magyar Nemzeti Múzeum – József nádor termek

Forrás: a Magyar Nemzeti Múzeum honlapja>>