Timár Liza házassága – az asszimiláció Bródy Sándor szemével…

  • Főoldal
  • Timár Liza házassága – az asszimiláció Bródy Sándor szemével…
20 máj

A 19-20. század fordulójának egyik legnagyobb hatású írója, Bródy Sándor két drámájában is foglalkozott a modern világ zsidóságra tett hatásával. Az 1914-ben bemutatott Timár Liza házassága az asszimiláció és önazonosság kérdését mutatja be, a gazdag Timár család történetén keresztül. Az apa, aki lánya boldogulása miatt lesz keresztény, még büszke gyökereire, felesége és lánya azonban már szégyellik zsidóságukat, és az anya hercegi apát hazudik lányának. Az Úrhatnám polgárból ismerősnek tűnő, a nemességhez mint presztízskultúrához asszimilálódni vágyó karakterek a magyar zsidó történelem kontextusában nem komikus, hanem sokkal inkább tragikus felhangot kapnak. Bródy darabjában még van feloldás a dilemmára, Moliére-t követve a dráma rezonőrének, egy orvosnak köszönhetően; de a darab bemutatásának időpontja, az első világháború előestéje, az utókor számára már a soá szörnyűségeinek közeledtét jelzi.

Bródy Sándor kortársainak a kérdéskörhöz kapcsolódó dilemmáival foglalkozik előadásában Dr. Peremiczky Szilvia habilitált egyetemi docens (Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem)

Helyszín: Holokauszt Emlékközpont, Wallenberg terem (1094 Budapest, Páva utca 39.)
Időpont: 2022. május 26. (csütörtök) 17.00 óra

Előadónkról:
Irodalomtörténész és hebraista, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem habilitált egyetemi docense és a MAZSIHISZ tudományos igazgatója. 2002-től a Magyar Hebraisztikai Társaság rendes tagja. Fő kutatási területei: a zsidó irodalom, művelődéstörténet és ezek határterületei, különösen a költészet és dráma, illetve a ladino (djudeoespanyol) nyelvű szefárd kultúra, valamint a modern izraeli irodalom. 2012-ben publikálta a Jeruzsálem a zsidó irodalomban című kötetét, s 2019-ben jelent meg a Zsidó dráma, színház és identitás című könyve.

Kérjük, hogy részvételi szándékát az alábbi linken jelezze:
https://bit.ly/Peremiczky 
Az előadás utólag online megtekinthető lesz a YouTube csatornánkon: https://bit.ly/Holokauszt_Emlekkozpont