Tört/életek – gyűjteményünk kincsei

  • Főoldal
  • Tört/életek – gyűjteményünk kincsei

A látogatók gyűjteményünk néhány különleges darabjának bemutatásakor megismerhetik a hozzájuk fűződő személyes történeteket, életsorsokat és történelmi eseményeket.

Brucker Imre budapesti lakos végigszenvedte a zsidó férfiakra kötelező kisegítő munkaszolgálatot. Az általa feleségének írt, levelek, egyéb iratok tanúsága szerint 1944. elején vonul be Ócsára. (Korábban 1943-től is többször behívták, ezzel kapcsolatban azonban nem maradt fenn forrás). Ezt követően Kárpátaljára, majd Budapestre vitték, végül 1944- decemberében vezényelték Fertőrákosra. Brucker Imre feltehetően nem sokkal később itt halt meg.

A bemutatott dokumentumok ízelítőt adnak egy magyar munkaszolgálatos sorsából.

1944 június végén a magyar zsidó szervezetek és a nácik alkudozásainak eredményképpen hat vidéki deportáló szerelvény megmenekült a biztos auschwitzi pusztulástól. A Debrecenből, Szegedről és Szolnokról induló vonatokat – egy kivétellel – a Bécs melletti Strasshof átmenőtáborba irányították, majd szétosztották őket kényszermunkára. Egy – utóbb meggyilkolt – alföldi zsidó család fennmaradt dokumentumain keresztül vizsgáljuk e különleges transzport történetét.

A Kamenyec-Podolszkij-i gyilkosságok a holokauszt „félreeső” eseménysorát jelentik, hiszen még 1941 augusztusában, jóval a gettósítások és deportálások, valamint a nyilas terror előtt zajlott. Néhány korabeli dokumentum segítségével idézzük fel a történteket.

A látogatás ingyenes, min. 10 fő jelentkezése esetén kérhető előzetes bejelentkezéssel.

Időtartama: 60 perc

Jelentkezés:

Felnőtt csoportok számára

Szécsényi András

E-mail: gyujtemeny@hdke.hu

Tel: 1-455-3309

Diákcsoportok számára

Pécsi Tibor

E-mail: pecsi.tibor@hdke.hu

Tel: 1-455-3324

A program a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretei között kerül megrendezésre.

Következő bejegyzés

Brundibár gyermekopera