Új emléktábla avatása az Erzsébet híd pesti hídfőjénél

  • Főoldal
  • Új emléktábla avatása az Erzsébet híd pesti hídfőjénél
04 jan

A Külügyminisztérium kezdeményezésére 2012. december 11-én a holokauszt áldozatai és az embermentők emlékére, a dunai rakpartok névadói tiszteletére avattak új emléktáblát az Erzsébet híd pesti hídfőjének északi oldalán. Az ünnepélyes leleplezésen Németh Zsolt külügyi államtitkár és Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete is részt vett.

Németh Zsolt beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország megvédi polgárait, és emlékeztetett, hogy az embermentő egykori svéd diplomatának, Raoul Wallenbergnek egy évig tartó rendezvénysorozatot szentelt az állam, ezzel is nyomatékosítva, hogy a hazánk nem felejtette el múltját, és kész szembesülni történelme legsötétebb korszakaival is.

A Fővárosi Közgyűlés 2012. júnis 3-án döntött a rakpartok elnevezéséről. Így a budai alsó rakpart neve a Mozaik utca és az Árpád híd között gróf Esterházy János rakpart, az Árpád híd és a Margit híd között Slachta Margit rakpart, a Margit híd és a Batthyány tér között Angelo Rotta rakpart, a Batthyány tér és a Lánchíd között Sztehlo Gábor rakpart, a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti szakasz a Nemzetközi Vöröskereszt egykori képviselőjének nevét viseli, így lett Friedrich Born rakpart, az Erzsébet híd és a Szabadság híd között Raoul Wallenberg rakpart, a Szabadság híd és a Petőfi híd között Valdemar és Nina Langlet rakpart lett.

A közgyűlés a pesti alsó rakpart nevét is megváltoztatta: az Újpesti rakpart alsó autóútját a Dráva utcától a Margit hídig terjedően Carl Lutz rakpartnak, a Margit híd és a Lánchíd közötti szakaszt idősebb Antall József rakpartnak, a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti szakaszt Jane Haning rakpartnak, a Szabadság híd és a IX. kerület Közraktár utca közötti szakaszt Salkaházi Sára rakpartnak nevezték el.

Forrás: MTI