Azonosított áldozatok

Azonositottaladozatok Nyito
"Örök nevet adok nékik, a mely soha el nem vész."

(Ésaiás próféta könyve 56.)

A NEVEK adatbázis alapját az 1945-1950 közötti holttá nyilvánítási eljárások közzététele szolgáltatta. A holttá nyilvánítások a tényleges veszteségeknek pusztán egy töredékét fedték le, a feldolgozás pedig csak 1950-ig terjedt ki, ekkor ugyanis beszüntették a közzétételt.
Még az Emlékközpont megnyitása előtt sor került az adatbázis első kiterjesztésére, nevezetesen a hivatalos honvédelmi (munkaszolgálatos) áldozati nyilvántartások beépítésére. Ehhez a Bús János és Szabó Péter szerkesztette a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiadásában megjelent, a katonai veszteségeket feldolgozó kötetei, pontosabban annak számítógépes változata szolgált alapul.
Az Emlékközpont 2004. áprilisi megnyitására gyakorlatilag a fenti két forrás segítségével 60 ezer név került az Áldozatok emlékfalára.
Ezzel párhuzamosan, de inkább ezt követően kerültek kiadásra a túlélők, leszármazottak számára a Yad Vashem által használt adatlapok mintájára elkészített kérdőívek, melyekből mára mintegy 14500-at kapott kitöltve vissza az Emlékközpont.
Az adatlap egyik lényeges eleme, hogy a bejelentőnek névvel és elérhetőséggel kell vállalnia, hogy az általa közölt adatokat a legjobb tudása szerint szolgáltatja. Ugyanakkor az ő személyes adatai (a neve sem) nem kerülnek semmiféle nyilvántartásba. Ez azt jelenti, hogy az Emlékközpontban kialakított rendszer is kizárólag az áldozat felől enged bármiféle betekintést az adatbázisba. Ez a garanciája annak, hogy az Emlékközpont ne kezeljen, s ne is kezelhessen az Adatvédelmi törvény által valóban védett személyes adatokat.
Összefoglalva elmondható, hogy az eredeti elképzelés (leginkább a mai Magyarország területén) bevált, a holttá nyilvánítások és a honvédelmi nyilvántartások feldolgozásával az áldozatok jelentős részéről megbízható adatok állnak rendelkezésre. Ezek segítségével már nem okozott gondot a bejelentések befogadása sem.
A további feldolgozáshoz a forrásoknak két alaptípusa állt rendelkezésünkre, amelyek a meglévő adatok alapján már ugyanilyen módon ellenőrizhetőek. Egyrészt az egyes településeken feltárt áldozati névjegyzékek /községsoros nyilvántartás/, másrészt a különböző (koncentrációs) táborok általában meglehetősen hevenyészett nyilvántartásai /tábori listák/.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

The Holocaust: Annihilation, Liberation, Rescue

In 2020, the 75th anniversary of the liberation of Auschwitz, the emblematic extermination camp of the Nazi Germany, a unique symbol of cruelty and inhumanity is observed. At this occasion, the Holocaust Memorial Center in Budapest stages a chamber exhibition jointly with the Russian Holocaust Research and Education Center and the Russian Jewish Congress. The...

Tovább

Kiállítás kezdete

2020. január 27.

Kiállítás vége

2020. április 16.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Mi az intézmény pontos neve?

Az intézmény pontos neve Holokauszt Emlékközpont.
Az intézményt fenntartó alapítvány teljes neve Holocaust Dokumentációs Központ Emlékgyűjtemény Közalapítvány, rövidített alakja: Holocaust Közalapítvány vagy HDKE.
Az intézmény angol neve: Holocaust Memorial Center

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.