Azonosított áldozatok

Azonositottaladozatok Nyito
"Örök nevet adok nékik, a mely soha el nem vész."

(Ésaiás próféta könyve 56.)

A NEVEK adatbázis alapját az 1945-1950 közötti holttá nyilvánítási eljárások közzététele szolgáltatta. A holttá nyilvánítások a tényleges veszteségeknek pusztán egy töredékét fedték le, a feldolgozás pedig csak 1950-ig terjedt ki, ekkor ugyanis beszüntették a közzétételt.
Még az Emlékközpont megnyitása előtt sor került az adatbázis első kiterjesztésére, nevezetesen a hivatalos honvédelmi (munkaszolgálatos) áldozati nyilvántartások beépítésére. Ehhez a Bús János és Szabó Péter szerkesztette a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiadásában megjelent, a katonai veszteségeket feldolgozó kötetei, pontosabban annak számítógépes változata szolgált alapul.
Az Emlékközpont 2004. áprilisi megnyitására gyakorlatilag a fenti két forrás segítségével 60 ezer név került az Áldozatok emlékfalára.
Ezzel párhuzamosan, de inkább ezt követően kerültek kiadásra a túlélők, leszármazottak számára a Yad Vashem által használt adatlapok mintájára elkészített kérdőívek, melyekből mára mintegy 14500-at kapott kitöltve vissza az Emlékközpont.
Az adatlap egyik lényeges eleme, hogy a bejelentőnek névvel és elérhetőséggel kell vállalnia, hogy az általa közölt adatokat a legjobb tudása szerint szolgáltatja. Ugyanakkor az ő személyes adatai (a neve sem) nem kerülnek semmiféle nyilvántartásba. Ez azt jelenti, hogy az Emlékközpontban kialakított rendszer is kizárólag az áldozat felől enged bármiféle betekintést az adatbázisba. Ez a garanciája annak, hogy az Emlékközpont ne kezeljen, s ne is kezelhessen az Adatvédelmi törvény által valóban védett személyes adatokat.
Összefoglalva elmondható, hogy az eredeti elképzelés (leginkább a mai Magyarország területén) bevált, a holttá nyilvánítások és a honvédelmi nyilvántartások feldolgozásával az áldozatok jelentős részéről megbízható adatok állnak rendelkezésre. Ezek segítségével már nem okozott gondot a bejelentések befogadása sem.
A további feldolgozáshoz a forrásoknak két alaptípusa állt rendelkezésünkre, amelyek a meglévő adatok alapján már ugyanilyen módon ellenőrizhetőek. Egyrészt az egyes településeken feltárt áldozati névjegyzékek /községsoros nyilvántartás/, másrészt a különböző (koncentrációs) táborok általában meglehetősen hevenyészett nyilvántartásai /tábori listák/.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

Holokauszt és művészet

A Holokauszt Emlékközpont tisztelettel meghívja ÖntHolokauszt és művészet című kiállításának online megnyitójára.A kiállítás a Yad Vashem Intézet gyűjteményéből kiválasztott műalkotások reprodukcióin keresztül bepillantást nyújt a holokauszt időszaka alatt inspirált művészet világába. Program:Köszöntő: dr. Kovács Tamás, igazgató,...

Tovább

Kiállítás kezdete

2020. október 15.

Kiállítás vége

2021. október 15.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hogyan lehet adományozni az alapítványnak?

Adományozni a Holokauszt Emlékközpont honlapján található adományozó levél kitöltésével és beküldésével lehetséges. A honlapon olvashatók az aktuálisan támogatható konkrét projektek és leírásaik is. A közalapítvány részére juttatott adomány összege a társasági adótörvény, illetve a személyi jövedelemadó törvény szerint elszámolható. Az erre szolgáló igazolásokat az adományozó levél beérkezését követően juttatjuk el az adományozóknak.

A Holocaust Közalapítvány, mint közcélú non-profit szervezet jogosult a személyi jövedelemadó 1%-ra. Ezt a felajánlást az éves adóbevallásának elkészítésekor, az arra rendszeresített nyomtatványon lehet megtenni a kedvezményezett szervezet neve és adószáma feltüntetésével.
Név: Holocaust Közalapítvány
Adószám: 18245938-2-43

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.