10. Részvétel a Tóth Krisztina, vatikáni levéltári delegátus által vezetett a vatikáni levéltárban történő alapkutatásban.

  • Főoldal
  • 10. Részvétel a Tóth Krisztina, vatikáni levéltári delegátus által vezetett a vatikáni levéltárban történő alapkutatásban.

Részvétel a Tóth Krisztina, vatikáni levéltári delegátus által vezetett a vatikáni levéltárban történő alapkutatásban. [Felelős a HDKE részéről Jakab Attila]

 

Összefoglaló:

2020 márciusától Ferenc pápa kutathatóvá tette a szentszéki levéltárakban a XII. Pius pápasága idején (1939-1958) keletkezett iratokat. Ez a történelemnek egy olyan időszakát fedi le, amely méltán tarthat számot hazai és nemzetközi érdeklődésre. A zsidóság megkülönböztetésével, üldözésével kapcsolatos források is ekkor keletkeztek. XII. Pius pápa zsidósághoz történő hozzáállását már sokan vizsgálták és sokféle eredményre jutottak, viszont azt még nem, hogy az egyes nemzetek zsidósága milyen üldöztetést szenvedett el, a magyar áldozatok történetét szentszéki források nyomán még nem tárták fel. A folyamatban levő kutatás erre vállalkozik.