3. Zsidó kivándorlás Palesztinába, majd Izraelbe a soát követően

  • Főoldal
  • 3. Zsidó kivándorlás Palesztinába, majd Izraelbe a soát követően

Zsidó kivándorlás Palesztinába, majd Izraelbe a soát követően
Munkacím: A magyarországi zsidók kivándorlási késztetései, és motivációi 1945 és 1956 után, valamint az izraeli-magyar diplomáciai kapcsolatok enyhülését követően 1990 körül [felelős: Lénárt András]

 

Összefoglaló:

A háború után sok zsidó csalódottságában, vagy mert nem bízott az új rendszerben, az emigráció mellett döntött. Döntésüket megkönnyítette, hogy megalakult Izrael állama, ugyanakkor megnehezítette, hogy 1948 után legális körülmények között szinte lehetetlen volt elhagyni az országot. Az 1956-os forradalom leverése után meginduló spontán kivándorlás nyújtott újra lehetőséget az emigrációra.

Magyarország és Izrael közeledése és kölcsönös diplomáciai elismerése a kulturális kapcsolatokat is megélénkítette. Az 1980-as évek végén a zsidóság és a holokauszt változatos formában jelent meg a nyilvánosságban. Izrael turista utak, ifjúsági csoportok és egyetemi részképzés támogatásával és propagálásával igyekezett minél több magyarországi zsidót az országba csábítani. Viszonylag sok ember, főleg fiatalok, döntött az alijázás mellett, közülük azonban sokan előbb-utóbb visszatértek. A kutatás a ki- és visszavándorlás motívumaira, az emigráció megváltozott természetére, és a többlakiság kérdéseire keresi a választ, elsősorban interjúk és személyes visszaemlékezések alapján.