6. A munkaszolgálatosok által a háború utáni számonkérésében játszott aktív szerepe és társadalmi reintegrálási kísérleteinek írásos nyomai 1945-1949 között.

  • Főoldal
  • 6. A munkaszolgálatosok által a háború utáni számonkérésében játszott aktív szerepe és társadalmi reintegrálási kísérleteinek írásos nyomai 1945-1949 között.

A munkaszolgálatosok által a háború utáni számonkérésében játszott aktív szerepe és társadalmi reintegrálási kísérleteinek írásos nyomai 1945-1949 között. [felelős: Ádám István Pál]

 

Összefoglaló:

A téma elsődleges forrásai a tisztek, keretlegények népbírósági perei. A Katpol a VKF/2 jogutódjaként 1945 és 1950 között részt vett a háborús és népellenes bűnösök felelősségre vonásában. Nyomozói elsősorban az egykori csendőrség tiszti és tiszthelyettesi állományára, a VKF/2 vezetőire, beosztottjaira, ügynökeire és a volt munkaszolgálatos századok kerettagjaira irányultak. Példák: hazatérő-, magukra maradt zsidó munkaszolgálatosok számára házvezetőnőket, bejárónőket közvetít a hitközség, zsidó gimnázium egykori tanárának traumatikus munkaszolgálatos tapasztalata, illetve ebből fakadó alkalmatlansága az önálló gyermekfelügyeletre.