A Holokauszt Emlékközpont 2012-es gyűjteménygyarapítási felhívása

  • Főoldal
  • A Holokauszt Emlékközpont 2012-es gyűjteménygyarapítási felhívása

A Holokauszt Emlékközpont idén is várja a korszakkal kapcsolatos, pincék és padlások rejtekéből most előkerült korabeli iratokat, tárgyakat, fotókat, visszaemlékezéseket. Az átadott dokumentumokat gyűjteményünk megőrzi, gondoskodik állaguk megóvásáról, tudományos célú kutatásáról, hogy több ezer emlék történetének közkinccsé tételével hozzájáruljon a holokauszt történetének megismeréséhez.

Emlékek sorakoznak dobozokba rendezve raktárunk polcain. Velük együtt megannyi kanyargós, sokszor döcögős út, amelyen egy-egy tárgy végighaladt, mire az adományozók emléktárából, egy fiók mélyéről, lomtalanításkor a járda szélére vetett papírdobozból megmentve közgyűjteményünkbe került.

Az Eszter bibliai történetét elbeszélő pergamentekercs például a vészkorszak tragikus hónapjait a mátészalkai zsinagóga falában vészelte át. A huszonhárom darabos, bécsi porcelánkészlet pedig egy keresztény család adományaként került a Holokauszt Emlékközpontba. A becsületes megőrzők szomszédjába soha többé nem tértek vissza az 1944-ben elhurcolt, egykori tulajdonosok.

A mai napig, közel hetven év távlatából is kerülnek elő olyan emlékek, amelyek kutatásuk, kiállításuk során mind-mind hozzájárulnak a magyar holokauszt legapróbb részleteinek megismeréséhez, valamint az eseményeket átélt személyes sorsok, életutak feltárásához.

Kérjük Önöket, hogy az időszakkal kapcsolatos korabeli irataikat, tárgyaikat, fényképeiket, naplóikat, visszaemlékezéseiket és más feljegyzéseiket bocsássák a Holokauszt Emlékközpont gyűjteményének rendelkezésére. Munkatársaink, a kutatók és a jövendő generációk nevében is köszönjük fáradozásukat!

További információ:

Holokauszt Emlékközpont

1094 Budapest, Páva u. 39.

Szécsényi András

történész, gyűjteményvezető

Tel.: (+36-1) 455 33 97 vagy (+36-1) 455 33 94

E-mail: szandras@hdke.hu

Web: www.hdke.hu

Csatolmányok

Név Méret
2012_emlekmentes_felhivas.pdf 742 KB