A láthatatlan hős

04 máj

A Manó Könyvek Kiadó gondozásában, a HDKE, az Olasz Kulturális Intézet és Az Élet Menete Alapítvány támogatásával, jelent meg A láthatatlan hős című regény Giorgo Perlasca budapesti embermentő tevékenységéről a 2015-ös Könyvfesztiválra. Ez a hiánypótló kiadvány kifejezetten a gyermekek nyelvén (12 évesek és annál idősebb olvasók számára) beszéli el a Vészkorszak eseményeit az olasz származású embermentőt a középpontba állítva. Április 24-én, a Budapesti Könyvfesztiválon beszélgettek a könyv megjelenése kapcsán.

Silvia del Francia és Luca Cognolato kifejezetten gyerekeknek szóló könyvéről Tamás Zsuzsa (kritikus, tanár, meseíró), Nógrádi Gergely (író, újságíró) és Kálmán Zsuzsa (Az Élet Menete Alapítvány képviselője) beszélgetett, a regény aktualitásáról, illetve a célcsoport választásáról. Tamás Zsuzsa kifejezetten fontosnak tartotta hogy a gyermekek, diákok ne csupán a tanórákon találkozzanak hasonlóan nehezen emészthető témával, hanem például a szépirodalmon keresztül, mely sokkal közelebb hozhatja azokat.

Silvia del Francia a következő képen nyilatkozott könyvéről:

„Már a munka kezdetén abban állapodtunk meg, hogy nem részletezzük a szörnyűségeket. Nem akartuk sokkolni az olvasókat, erre nincs is szükség. A túlzásba vitt borzalom olykor inkább elaltatja a lelkiismeretet: nem közel hoz, hanem eltávolít.”

Ehhez a gondolatmenethez kapcsolódott Nógrádi Gergely is, aki kiemelte, hogy a könyv mennyire vigyáz arra, hogy a gyerekek lelkét ne sértse túlságosan.

Az érzékenyítést segíti a belső borítón található térkép is, melyen jól láthatók a spanyol védett házak, így hozva térben is közel a történetet az olvasóhoz.

A könyv végén korrajzzal és fogalommagyarázattal találkozhatunk, mely tisztázza az eseményekhez elengedhetetlenül kapcsolódó kifejezések, helyek, személyek tisztázását.

A könyv aktualitását Csapody Kinga, a Manó Könyvek főszerkesztője igyekezett hangsúlyozni, hiszen a kirekesztés jelensége minden napos probléma, mellyel szemben ilyen szépirodalmi művekkel is fel kell vennünk a harcot.

A könyvbemutató az első, a regényhez kapcsolódó esemény volt, melyet júniusban többnapos programsorozat fog követni. Többek között hazánkba érkezik Perlasca fia, Franco Perlasca is, hogy a fiatal korosztály még hitelesebb képet kapjon erről a „láthatatlan hős”-ről, Giorgio Perlascáról.

A Holokauszt Emlékközpontban június 2-án 10:00 órai kezdettel találkozhatnak a fiatalok Franco Perlascával. (Meghívó csatoltan)

Következő bejegyzés

Nemzeti Zarándoklat Strasshofba