A nyilasok 1944/45-ös áldozataira emlékeztek a Duna-parti Mártír Emlékműnél

  • Főoldal
  • Hazai
  • A nyilasok 1944/45-ös áldozataira emlékeztek a Duna-parti Mártír Emlékműnél
22 febr

A nyilasok második világháborús civil áldozataira emlékezett több szervezet, párt, valamint magánszemélyek 2012. február 12-én, vasárnap Budapesten, a XIII. kerületi Duna-parti Mártír Emlékműnél.

Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták – Összefogás a Demokráciáért (MEASZ) elnöke az egybegyűlt két-háromszáz fős megemlékező csoport előtt arról beszélt, hogy a második világháborúba egy “szélsőjobbra hajló politika” sodorta Magyarországot.

Kónya Péter, a Szolidaritás Mozgalom társelnöke gyalázatnak nevezte azt, ami a XX. század közepén a fasizmus és a nyilas uralom igája alatt történt. A megemlékezőkhöz fordulva azt mondta: nem csak dolgunk, hanem felelősségünk is az, hogy tanulva a múlt hibáiból, ne engedjük meg, hogy megismétlődhessen a borzalom.

Frisch György, a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete elnöke azt hangoztatta, nem szabad eltűrni az 1944/1945-ös események “elmismásolását, relativizálását”.

Emlékeztetett arra, hogy a tragédia a magyar nemzet tragédiája, mert a “magyar nemzet tagjait lőtték a Dunába”, továbbá, hogy az internáltak között nem csak zsidók, hanem “jehovisták, nemzeti érzelmű, magyar érzelmű magyarok is voltak”.

Az áldozatok emlékére a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) képviseletében Lazarovics Ernő mondott gyászimát, majd a jelenlévő szervezetek – többek között a belorusz és a lengyel nagykövetség, a Nagy Imre Társaság, a Holokauszt Emlékközpont képviselői – koszorúkat és virágokat helyeztek el az emlékműnél.

Forrás: MTI