A Szerb Antal Gimnázium csapata nyerte a „Régen volt? – Hol is volt?” vetélkedőt

  • Főoldal
  • Hazai
  • A Szerb Antal Gimnázium csapata nyerte a „Régen volt? – Hol is volt?” vetélkedőt
10 ápr

A Raoul Wallenberg Egyesület a Holokauszt Emlékközponttal és a Raoul Wallenberg Szakközépiskolával idén hatodszorra rendezte meg a „Régen volt? – Hol is volt?” című országos vetélkedőjét középiskolások számára a holokauszt és az embermentők témájában.

Az idei vetélkedőre az ország különböző városaiból 83 csapat – vagyis 249 – középiskolás nevezett be, voltak köztük határon túliak is. A diákok felkészítő tanárukkal és a Holokauszt Emlékközpont segítségével nagyon sok ismeretet sajátítottak el a holokausztról, a deportálásokról, a második világháború történetéről, az embermentők tevékenységéről.

Az országos döntőbe jutott csapatok április 9-én délelőtt megtekintették a Holokauszt Emlékközpontban a „Jogfosztástól népirtásig” című kiállítást, majd Budapest különböző részein a holokauszthoz és az embermentőkhöz kapcsolódó emlékhelyeket kerestek fel.

Délután a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Konferencia termében került sor a döntő legutolsó mozzanatára. (A minisztérium már évek óta hagyományosan támogatja és segíti a vetélkedőt.) A középiskolások olyan, politikailag is aktuális tételmondatokról érveltek pro és kontra egy vitában, mint például „A magyar kormány 1944-ben kénytelen volt együttműködni a náci Németországgal”. Felkészültségüket és rátermettségüket mi sem bizonyítja jobban, hogy a zsűrinek soha nem volt ilyen nehéz dolga: a csapatok egyenletesen kimagasló tevékenységet nyújtottak, így alig néhány pont különbség volt például az első és a hetedik helyezett között. A vetélkedőt a budapesti Szerb Antal Gimnázium nyerte, a második helyet a nyíregyházi Bethlen Gábor gimnázium csapata szerezte meg, harmadik pedig a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium csapata lett.

A vetélkedőt sokan köszöntötték: Íjgyártó István, a KKM államtitkára, dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, valamint Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke (a szervezet szintén támogatta a vetélkedőt) beszédében arról szólt, hogyan mentette meg Wallenberg 89 éves nagybátyját és sorstársait attól, hogy a nyilasok a Dunába lőjék. Elmondta azt is, Magyarországon sokan fertőzik ma hamis eszmékkel a fiatalokat, s arra kérte a vetélkedő résztvevőit, ők adják át most megszerzett tudásukat diáktársaiknak. Hasonló véleményen volt Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete is: fontos, hogy a generációk átadják egymásnak a holokausztról szóló tudást. Hozzátette: A tendenciák, amelyek a harmincas és negyvenes években jelen voltak Európában, most is jelen vannak: a rasszizmus, a xenofóbia és az intolerancia.

Ezután Sipos András, a Raoul Wallenberg Egyesület soros elnöke, a vetélkedő fő szervezője így zárta a rendezvényt: szeretné a Mazsihisz elnöke gondolatát megerősíteni: a holokausztról, a zsidók szenvedéseiről megszerzett tudást tovább kell adni. De ez nem elég. „Nemcsak feladatotok, felelősségetek is van a továbbiakban, hogy ezt a tudást megszereztétek” – mondta a fiataloknak.

A nyertes csapat Svédország magyarországi nagykövetségének és a Wallenberg Egyesület támogatásával néhány napra Stockholmba látogathat. Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi elnöke adta át a másodi helyezettnek járó díjat a Nemzetközi Élet Menete Auschwitzi programján való részvételt most áprilisban. A harmadik helyezett csapat tagjai és a felkészítő tanár 6000.- forintos könyvvásárlási utalvány jutalomban részesült. Minden résztvevő tárgy és könyvjutalmat is kapott a szervezőktől a Fővárosi Önkormányzat és a Holokauszt Emlékközpont felajánlásával.

Török Katalin cikke a Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány honlapján jelent meg