Auschwitz Album vándorkiállításunk Dombóváron

23 febr

2011. február 14-18 között kerül megrendezésre Dombóváron a Holokauszt Emlékközpont valamint Dombóvár Város Önkormányzata szervezésében az Auschwitz Album című fotókiállítás.

A Dombóvári Művelődési Házban bemutatásra kerülő fotókat eredetileg az Auschwitzban szolgálatot teljesítő SS tisztek készítették és a láger felszabadítása után Jákob Lili túlélő lelt rájuk. Mivel családja nem élte túl a tábori megpróbáltatásokat, mint utolsó emléket őrizte a testvéreiről, szüleiről és társairól készült képeket. Több évtizeddel később nyílt lehetőség arra, hogy a hiteles fotókat a nagyközönség is megtekinthesse.

Már a rendhagyó tárlatvezetés is felkeltheti az érdeklődést a rendezvény iránt, mivel helyi középiskolások fogják kalauzolni a látogatókat a képcsarnokban. A tárlatvezetőnek jelentkező több mint 60 diák felkészítésére érkezett Dombóvárra február 8-án Pécsi Tibor a Holokauszt Emlékközpont oktatási programvezetője.

Az egész napos „rendhagyó történelem óra” során számos információ és visszaemlékezés hangzott el a magyarországi zsidóság életével, gazdasági, kulturális szerepvállalásával, valamint az 1938-1945 közötti eseményekkel kapcsolatban. Megismertette a résztvevőket a kiállításon megtekinthető képek történetén és a rajtuk szereplő emberek sorsán keresztül a holokauszttal, illetve számos gyakorlati tanáccsal látta el a diákokat.

A „Rólunk, nekünk, nélkülük” mottóval jegyzett kiállítás iránt már a megnyitót megelőzően is igen nagy az érdeklődés. A városban oktató pedagógusok fontosnak tartják, hogy tanulóik a hiteles képeken keresztül információkat, személyes tapasztalatot, benyomást szerezzenek a történelem ezen időszakáról. Az előre bejelentkezett osztályokat diáktársaik fogják végigvezetni a tárlaton. Ennek jelentőségét az adja, hogy a 13-18 éves korosztály életében meghatározó a kortársak szerepe. Az így elhangzó információk sokkal inkább beépülnek, és szemléletformáló erővel hatnak a hallgatók személyiségére, mint a hagyományos iskolai keretek között zajló történelemórák.

Az ingyenes kiállításra nem csak a diákokat, hanem minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők, mely akár tárlatvezetés nélkül is megtekinthető hétfőtől péntekig 10-18. óra között.

Dombóvári Művelődési Ház  – 7200 Dombóvár, Hunyadi tér 25.

(Előzetes bejelentkezés a tárlatvezetésre: 06-30-2908400)