Elhunyt Sándor György műsorigazgató

15 okt

Sándor György nevéhez számtalan közkedvelt televíziós műsor fűződik: Ki Mit Tud, Fórum, Öveges, Dr. Agy, Riporter kerestetik, Futrinka utca, Delta. A Magyar Televízió szeptemberben elhunyt, legendás műsorigazgatójától 2012. október 15-én 14 óra 15 perckor vehetünk búcsút a Farkasréti temető nagy termében.

Sándor György iskoláit Budapesten a Szent László Gimnáziumban, majd a Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészkarán – magyar-német szakon végezte, de 1942-1944-ben meg kellett szakítania tanulmányait. Zsidó származása miatt munkaszolgálatra vezényelték, ahol részt vett az akkori német magyar határon létesített déli erődfal építésében. Szomorú és fájdalmas tapasztalatait, menekülésének történetét visszaemlékezésében írja meg.

1964-től a politikai műsorok főszerkesztője. 1968-tól Pécsi Ferenc kinevezése után, helyettese, majd művelődési igazgató: a Gyermekosztály, ifjúsági műsorok, az Iskolatelevízió, a Művelődési Főszerkesztőség felelős vezetője.   1974-től Nagy Richárd elnöksége idején (címzetes) műsorigazgató, a műsorszerkesztés és az elméleti munka felelőse. Több egyetemen kommunikációismereteket tanított.

1985-ben, nyugdíjazása után a Televideó Kiadó alapítója, vezetője lett, ahol felbecsülhetetlen értékű tévéműsorokat, filmeket tettek a nagyközönség számára hozzáférhetővé. Ezt a munkát 10 éven át végezte.    

Részletek az Azt hiszed, tied a világ? Amit láttam, és ahogy gondoltam 1990-2010. című könyvből (kiadó: Argumentum).

” …egy 87 éves vénember, akinek megadatott, hogy a történelemnek talán a legborzalmasabb századában töltse azt a rövid időt, ami alatt átszaladjuk az életnek nevezett Isten tudja, mit. Mögöttem szép gyerekkor, borzalmas fiatalság, majd 55 év a Magyar Rádió és Televízió szolgálatában. Most már tudom, hogy tanáremberként tanítani akartam, a magyar művelődést szolgáltam nem különös eredménnyel.”    Sándor György    

“Volt a Magyar Televíziónak egy arany korszaka! – Ki Mit Tud – Fórum – Ki Minek Mestere – Iskolatelevízió – Öveges – Dr. Agy – Riporter kerestetik – Futrinka utca – Delta   és még számtalan embert formáló, nevelő, a demokráciát megelőlegező műsor. Ezek elválaszthatatlanok Sándor György személyétől. Tőle voltak olyan különlegesek és gazdagok a Televízió ismeretterjesztő, ifjúsági és demokráciát terjesztő műsorai.”      Szinetár Miklós

Forrás: MTI