Elhunyt Walter Beck, a Nemzetközi Mauthausen Bizottság tiszteletbeli elnöke

  • Főoldal
  • Nemzetközi
  • Elhunyt Walter Beck, a Nemzetközi Mauthausen Bizottság tiszteletbeli elnöke
26 aug

Walter Beck a morvaországi Olmützben született 1921. február 8-án. Fiatal gyermekként családjával Bécsbe költözött és az iskoláit is ott kezdte. A harmincas évek közepén a család visszaköltözött Csehszlovákiába, Prágába, ahol Walter német nyelven elvégezte középiskolai tanulmányait és 1938-ban dolgozni kezdett. Ebben az időben csatlakozott a Szociáldemokrata Párt ifjúsági szervezetéhez és aktívan részt vett a lakosság náciellenes mobilizálásában. Csehszlovákia 1939-es széthullása után az ellenállási mozgalomban tevékenykedett, ami miatt 1941 szeptemberében letartóztatták.

A kemény kihallgatások és két hét, a prágai Pankrác börtönben töltött idő után az SS vonaton a Mauthausen koncentrációs táborba szállította. Itt a 984-es számon regisztrálták és tábori egyenruhájára megkapta a politikai bebörtönzött státusát jelző vörös háromszöget.

Anyanyelvi szintű német nyelvtudásának és adminisztrátori képzésének köszönhetően írnokként osztották be a tábor vezetéséhez. A háború végéig ebben a beosztásban maradt.

A háború után Csehszlovákiában, a kommunista diktatúra idején szociáldemokrata múltja miatt üldözték, és kénytelen volt fizikai munkásként dolgozni. A Nemzetközi Mauthausen Bizottság megalakulása óta tevékenyen részt vett ennek munkájában, hosszú ideig a Bizottság elnökeként, majd tiszteletbeli elnökeként tevékenykedett.