“Emlékezés hete” Normandiában

16 márc

Az „Emlékezés hetét” immár harmadik alkalommal rendezték meg Coutances-ban, a normandiai kisvárosban. Az öt napos rendezvényen konferenciával, kulturális programokkal és kiállításokkal emlékeznek a holokauszt és más népirtások áldozataira. A konferencia előadói között szerepelt kollégánk, Pécsi Tibor is, aki a Bornemisza Péter Gimnázium tanulóival és tanáraival vett részt a programsorozaton.

Az „Emlékezés hete” rendezője a Charles Francois Lebrun Gimnázium tanárai és diákjai által alapított „Les Sentiers de la Mémoire” szervezet. A két fiatal tanár, Anthony Verove és Christian Savary, által létrehozott és vezetett önképzőkörnek több mint száz diák a tagja. A szervezést és a lebonyolítást ők végezték, de a kisváros vezetése és lakosai is teljes támogatásukkal a rendezvény mögött álltak.

Az előadások és beszélgetések egyszerre négy helyszínen zajlottak. A konferencián mintegy 1500 diák és érdeklődő vett részt. Az egyes szekciók átlagosan 100-120 fős közönség előtt zajlottak, de volt olyan program is, amelyre egy időben 300 hallgató volt kíváncsi.

Előadásokat tartottak többek között: Pierre Philippe Preux (Yahad-in Unum), Philippe Boukara és Olivier Lalileu (Mémorial de la Shoah, Párizs) történészek, Florence Hartmann és Patrick de Saint-Exupery újságírók vagy éppen Louise von Dardel (Raoul Wallenberg unokahúga). A túlélők között voltak olyanok, akik a Vel’d’hiv razziát túlélő Arlette Testyler, vagy a Drancyban internált André Berkover. Találkozott a hallgatókkal Larissa Cain a varsói gettó túlélője, vagy az auschwitz-birkenaui tábort megjárt Nicholas Roth, aki magyarul köszöntötte azt a tíz diákot és három tanárt, akik a budapesti Bornemisza Péter Gimnáziumból érkeztek és vettek részt a konferencián.

Pécsi Tibor, a Holokauszt Emlékközpont munkatársa négy előadást tartott a konferencián, az egyikről az Ouest-France című napilap közölt részleteket.

A konferencia tanulsága leginkább Patrick de Saint-Exupery szavaival foglalható össze:

„A Soáról azért kell tanítanunk, hogy a fiatalok felismerjék a népirtás előjeleit és ne maradjanak passzív szemlélők, ahogyan erre akkor és az elmúlt hat évtizedben számos példa adódott. Tehát, amikor látjátok mi fog történni, cselekedjetek!”

 

Pécsi Tibor beszámolója a franciaországi konferenciáról

2011. február 21-25.,  Coutances