Emléktábla avatása Kassán

16 jún

A Holokauszt 70. évfordulója alkalmából emlékünnepséget szervezett a Fórum Kisebbségkutató Intézet és a kassai Állami Tudományos Könyvtár 2014. május 21–22-én Kassán. A program első napján neves személyiségek részvételével (MUDr. Renáta Lenártová, PhD. – főpolgármester-helyettes, Kassa; Prof. Dr. Haraszti György – elnök, Holokauszt Emlékközpont, Budapest; Ing. Egon Gál – filozófus, a Comenius Egyetem Judaisztika Intézetének ny. igazgatója, Pozsony) emléktáblát avattak a Kassán keresztül Auschwitzba deportált zsidó áldozatok emlékére.

Ezt követően ünnepélyes könyvbemutató keretében mutatták be  Gaskó Miklós: A bunker felett, Egy kassai ügyvéd visszaemlékezései c. könyvét, amely a Szlovák Ügyvédi Kamara gondozásában jelent meg szlovák, magyar és angol nyelven. Az esti órákban Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete a Thália Színházban fogadást adott az emlékünnepség résztvevőinek. Másnap a Holokauszt a mai Dél-Szlovákia területén címmel nemzetközi tudományos konferenciát tartottak a Fórum Kisebbségkutató Intézet rendezésében. A rendezvényeknek az Állami Tudományos Könyvtár adott otthont.

A gránitból és bronzból készült emléktábla alkotója Szilágyi Tibor, érsekújvári születésű szobrász. Megvalósulása a debreceni, dunaszerdahelyi, érsekújvári, győri, pozsonyi zsidó hitközségeknek, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványnak, Gaskó Miklós családtagjainak és barátainak, valamint Lang Tamás docens igyekezetének és nem utolsó sorban Ján Gašpar könyvtárigazgatónak köszönhető.

A program támogatója:

Miniszterelnökség, Civil Alap 2014, Magyarország.

Képek és cikk forrása:

Fórum Kisebbségkutató Intézet >>

Felvidek.ma /Balassa Zoltán >>