Esterházy Pál herceg posztumusz kitüntetése

14 jún

A Holokauszt Emlékközpont és az Igaz Emberekért Társaság posztumusz “Helytállásért” elismerő oklevelet ítélt oda Esterházy Pál hercegnek (1901-1989). Az elismerést Esterházy Pál azzal érdemelte ki, hogy 1944-ben 100 000 pengőt adományozott egy apácarendnek az ott menedéket lelt számos zsidó gyermek megmentésére és gondozására.

    Az oklevelet ünnepélyes keretek között 2013. május 31-én 14 órakor prof. dr. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója és dr. Deme Péter, az Igaz Emberekért Társaság elnöke adta át a kismartoni (eisenstadti) Esterházy kastélyban. A posztumusz elismerést az Esterházy Alapítvány vezérigazgatója, dr. Ottrubay István vette át.

    1944-ben az akkor Budapesten élő Esterházy Pál többeknek menedéket nyújtott, a tomboló nyilasterrort elítélte és ellene cselekedett – emelte ki Szita Szabolcs méltató beszédében. Esterházy Pál egyik emlékezetes tette volt, hogy százezer pengőt adományozott veszélyben lévő zsidó gyermekek ellátására keresztény szervezeteken keresztül. Ez önmagában is hatalmas összeg volt, azonban még fontosabb, hogy olyan helyre juttatta, ahol az életet mentette – hangsúlyozta az emlékközpont igazgatója. A beszéd teljes szövege>>

    Esterházy Magánalapítvány sajtóközleménye kitér arra, hogy az 1945-ös Mindszenty-perben tett egyik tanúvallomás szerint az összeget az Irgalmas Nővérek budapesti, Ménesi úti épületében elrejtett zsidó gyermekek megmentésére adományozta Esterházy Pál 1944 nyarán.

    A Galánthai Esterházy család utolsó hercegi rangot viselő tagja 1901-ben született Kismartonban. Művelt, több nyelven beszélő ember volt, a politikától visszavonult életet élt. Miután 1938 után, Ausztriának a náci Németországhoz csatolása után burgenlandi birtokaitól megfosztották, Magyarországon élt. 1945-ben a családot megfosztották magyarországi birtokaitól is, és 1949-ben Esterházy Pált a Mindszenty-perben alaptalanul 15 év börtönre ítélték. 1956-ban feleségével, Esterházy Ottrubay Melindával Bécsen át Zürichbe menekült, és 1989 májusában bekövetkezett haláláig már nem tért vissza Magyarországra.

    Az Igaz Emberekért Társaság 2012-ben a Holokauszt Emlékközpont támogatásával jött létre. Oklevelével olyan személyek iránt fejezi ki tiszteletét, akiknek humanitárius helytállását, bátor kiállását a zsidó üldözöttekért példamutatónak tartja a jelen és a jövő nemzedékei számára. A társaság összesen kilenc elismerést ítél oda idén. A nyolc másik oklevelet Budapesten, augusztus 4-én, a Humánum Napján – Raoul Wallenberg zsidómentő svéd diplomata születésének évfordulóján – adják át.

Forrás: MTI/HDKE