A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

  • Főoldal
  • A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja
25 ápr

2001 óta, minden év április 16-án a holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk. 1944-ben e napon kezdődött meg a magyarországi zsidók gettókba tömörítése Kárpátalján. Az ezt követő hetek során több mint 400 000 zsidót zártak gyűjtőtáborokba, majd hurcoltak el Magyarországról Auschwitz-Birkenauba.

 

 

Az emléknap programjai a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

10:00–17:00

Állandó kiállításunkra ezen a napon ingyenesen várjuk a látogatókat, és mindazokat, akik az emlékezés mécseseit és köveit kívánják elhelyezni a holokauszt magyarországi áldozatainak tiszteletére.

„Áldozatok és embermentők” nevű információs szolgálatunkon ezen a napon is bejelenthető olyan eltűnt áldozat neve és adatai, akinek még nem bukkantak a nyomára a hozzátartozók vagy eddig nem került regisztrálásra az Emlékközpont adatbázisában. Továbbá információk adhatóak és kaphatóak embermentő személyekről.

10:00–12:30

Rendkívüli tárlatvezetés középiskolások számára, közismert személyek közreműködésével

 Az előre regisztrált diákcsoportokat és a hozzájuk csatlakozó látogatókat közismert személyek vezetik körbe a kiállításon, miközben a holokauszthoz kötődő személyes, családi élményeikről is beszámolnak. A programban közreműködik Kútvölgyi Erzsébet Kossuth-díjas színművész, Polyák Lilla musical színész, Bagó Bertalan rendező, Bársony Bálint szaxszofonművész és Kökény Attila énekes.

14 órától:

Az Emlékközpont előtti megemlékezésen prof. dr. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója mond beszédet, majd a Raoul Wallenberg által megmenekített Sommer Katalin visszaemlékezését hallgathatjuk meg. A hagyományoknak megfelelően a Holocaust Közalapítvány átadja a Simon Wiesenthal-díjat, amellyel 2008 óta ismer el olyan személyeket, akik önzetlen önkéntes munkájukkal elősegítették a magyarországi holokauszt emlékének megőrzését. A programban közreműködik a Z’mirim és a Rajkó zenekar, narrátor: Kautzky Armand színművész.

A megemlékezést követően az Emlékközpont belső udvarán gyertyagyújtással és néma főhajtással emlékezünk az áldozatokra.

A megemlékezést az egész országban figyelemmel kísérhetik 14 órától az M1 csatorna élő közvetítésén, illetve külföldről is online a www.hdke.hu weboldalról. A közvetítést éjjel 23 órától megismétli a Duna World csatorna.

A környéken lévő útlezárások miatt az Emlékközpont csak gyalogosan közelíthető meg, ezért kérjük látogatóinkat, ennek megfelelően tervezzék érkezésüket.

További információ az emléknap eseményeiről: holokausztaldozatai.kormany.hu

 

Csatolmányok

Név Méret
Szita_Szabolcs_emlekbeszed_2012_04_16.pdf 211 KB
Sommer_Katalin_beszede_2012_04_16.pdf 203 KB
Kutas_Laszlo_laudacioja_2012_04_16.pdf 388 KB