A Magyar Civil Becsületrend kitüntetés átadása

  • Főoldal
  • A Magyar Civil Becsületrend kitüntetés átadása
12 febr

A neves tudósok, egyházi vezetők, művészek és a művészet pártolói által 2010-ben alakult Ars Humanica Hungarica Kör a Magyar Civil Becsületrend kitüntetéssel a nemes emberi értékeket felmutató cselekedeteket kívánja elismerni. A 2013. évi kitünteséket február 10-én 11 órakor adták át az Óbudai Társaskörben (1036 Budapest, Kiskorona u. 7.)

A 2010-ben alakult Ars Humanica Hungarica Kör 2011-ben megalapította a Magyar Civil Becsületrend kitüntetést, mint a magyar civil társadalom értékelvűségét kifejező elismerést. Ennek első átadása 2012. február 10-én, gróf Batthyány Lajos 205. születésnapján volt a budapesti KOGART Házban.

Idén két kitüntetést adtak át:

Az egyiket Fehér Sándor, hegedűművésznek (posztumusz), aki a tavaly januárban felborult Costa Concordia luxushajón, a gyermekek mentése közben vesztette életét.

A másik elismerést a burgenlandi (Rechnitz) RE.F.U.G.I.U.S. Egyesület érdemelte ki. A Prof. Dr. Szita Szabolcs laudációjában>> elmondottak szerint civil egyesületként vállalták fel azt a szomorú feladatot, hogy emléket állítsanak annak a kb. 200 munkaszolgálatos, zsidó honfitársunknak, akiket 1945. március 24-ének éjszakáján Batthyány Margit grófnő rohonci kastélyának báli vendégei és a helyiek meggyilkoltak, majd máig ismeretlen helyen elföldeltek. Az  egyesület szép, szabadtéri emléket épített a gyilkosság helyszínének közelében, megvásárolta és a további romlástól megóvta a gyilkosság helyszínéül szolgált un. Keresztpajtát (Kreuzstadl), és folytatja a kutatást a tömegsír feltalálására.  Az emlékpark tavalyi avatásán többek között Heinz Fischer, osztrák szövetségi elnök is részt vett. Az emlékhely avatójáról honlapunkon is olvashattak>>

Az idei Magyar Civil Becsületrend átadási ünnepségen Paul Gulda zongoraművész (Bécs) és Iván Ildikó, a Magyar Állami Operaház magánénekese adott műsort.

Ars Humanica Hungarica Kör honlapja>>

Csatolmányok

Név Méret
Magyar_Civil_Becsuletrend_laudacio.pdf 167 KB