A magyar zsidóság részvétele az I. világháborúban – előadás és beszélgetés

  • Főoldal
  • A magyar zsidóság részvétele az I. világháborúban – előadás és beszélgetés
15 nov

A 2012. november 14. 17 órakor kezdődő programunkon a holokausztot megelőző időszak egy kevésbé ismert témakörét járjuk körbe: a zsidóság I. világháborús részvételét, annak hatását a honi zsidóság életére. Berény János előadása és az azt követői szakértői kerekasztal bemutatja a monarchiabeli hadsereg struktúráját, a katonai kitüntetések rendszerét, ezek összefüggéseit és ennek érvényesülését a zsidóság életében, valamint következményeit mind a zsidótörvények, mind a holokauszt vonatkozásában. 

Berény János édesapja, Berény Marcell Vaskorona Rend kitüntetésben részesült. Egykor a Hadviseltek Bizottságában dolgozva mérte fel munkatársaival a zsidóság körében az I. világháborús részvételt, hogy ezzel mentesítést kapjanak a munkaszolgálat illetve deportálás alól.  Az előadást követő pódiumbeszélgetés résztvevői: Sessler György, a MUSZOE elnöke, Dr. Sallay Gergely,  a HM HIM Hadtörténeti Múzeum Numizmatikai Gyűjteményének vezetője, a magyar katonai jelvények történetének kutatója és Berény János. A szakemberek olyan érdekes tényekre irányítják a figyelmet, amelyeket az ellentétes propaganda miatt még a történések korában is kevesen ismertek.

Helyszín: Holokauszt Emlékközpont, 1094 Budapest, Páva utca 39., Wallenberg terem TÉRKÉP>>

Az előadás díjmentesen látogatható, de az ülőhelyek korlátozott száma miatt kérjük, november 12-ig regisztráljanak a communicatio@hdke.hu e-mail címen.

További érdekességek a témáról:

Sallay Gergely: Osztrák-magyar hadikitüntetések az első világháborúban

a nagyhaboro.blog.hu oldalán>>