Janusz Korczakra emlékeznek a Bálint Házban az ENSZ Gyermekjogi világnapján

  • Főoldal
  • Janusz Korczakra emlékeznek a Bálint Házban az ENSZ Gyermekjogi világnapján

Időpont: 2012. november 20. 16-20 óra Az ENSZ Gyermekjogi Világnapján  Janusz Korczak lengyel orvosra, gyógypedagógusra, a gyermekvédelem rendkívüli, tragikus sorsú alakjára emlékeznek a Bálint Házban. 1940-ben a Korczak által vezetett zsidó árvaház lakói a varsói gettóba kerültek, majd onnan a treblinkai haláltáborba, ahol 1942 augusztusában mártírhalált haltak. Korczak önként mondott le a menekülés lehetőségéről, amelyet barátai kínáltak fel neki. Mindhalálig hű maradt önmagához és a gyerekekhez.

A Bálint Házban, november 20-án 13 órától Korczak: Tíz gyufásdoboz című írásából készült előadást sajókazai, baranyai és budapesti hátrányos helyzetű fiatalok tekintik meg egy izraeli színész előadásában, majd drámafoglalkozás keretében dolgozzák fel élményeiket. 16 órakor nyílnak meg a Bálint Ház kapui a nagyközönség számára, amikor az ünnepélyes megnyitót követően rendhagyó gyermek kerekasztal-beszélgetés veszi kezdetét. A szülők, pedagógusok, gyerekekkel foglalkozó szakemberek számára Herczog Mária és Bombera Krisztina beszélgetése adhat képet Korczakról, ezt a Katona József Színház színművészeinek, Fullajtár Andreának és Borbély Alexandrának felolvasóestje egészíti ki. Ezt követően pedig konfliktus-megoldási kísérletet végzünk az improvizációs színház eszközeivel: színészek és mediátorok segítségével arra vállalkozunk, hogy feszegessük a mindannyiunkat érintő gyermekjogi, gyermeknevelési kérdéseket, problémákat.

Részletes program a Facebook-on>>

A rendezők várnak mindenkit, aki szeretne részt venni egy tartalmas és sokrétű kulturális programon.

A rendezvény minden programja ingyenes. A belépésnél felajánlott adományokat a sajókazai hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó Dr. Ámbédkar Gimnázium és Szakképző Iskola részére továbbítjuk!

A program színhelye: Bálint Ház 1065, Budapest, Révay utca 16.

A rendezvény főszervezője a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület, legfőbb támogatója a Lengyel Intézet.