„A magyarországi szélsőjobboldal története és irányzatai” – Paksa Rudolf előadása

  • Főoldal
  • „A magyarországi szélsőjobboldal története és irányzatai” – Paksa Rudolf előadása
14 nov

Paksa Rudolf történész „A magyarországi szélsőjobboldal története és irányzatai” című előadását 2013. november 13-án, szerdán, 15 órától hallgathatják meg az érdeklődők az Osztrák Kulturális Fórum szalonjában.

Mit jelent az, hogy szélsőjobboldal? Kikkel szimpatizálnak és mit képviselnek az újhungaristák? Mit jelképez a 88-as szám? Miféle ideológia áll a szélsőjobboldali irányzatok hátterében? Mikor és miért válnak sikeressé a radikálisok? Paksa Rudolf 2012-ben, a Jaffa Kiadó gondozásában megjelent kötetében ezeken a kérdéseken kívül arra is választ adott, hogy melyek voltak a magyar szélsőjobboldali mozgalmak megszületésének hazai előzményei, külföldi szellemi előképei és testvérmozgalmai. Rávilágított a szélsőjobboldaliság kritériumaira az irányzat 1919-es születésétől napjainkig, és feltárta a szélsőjobboldali szubkultúrák változatos, markáns ismertetőjegyeit. A Jobbik és a Magyar Gárda tevékenységéig ívelő áttekintés azt is megmutatta, milyen sokszínű jelenség a magyarországi szélsőjobboldal, pontosabban az a radikális politikai mozgalmakat tömörítő gyűjtőfogalom, amelyet ma így szokás nevezni. Előadásában hallunk majd a könyv fogadtatásáról és azóta eltelt időszak radikális jobboldali történéseinek sajátosságairól.

Az előadóról:

Paksa Rudolf 1981-ben született Ajkán, az ELTE-n doktorált történelemből és 2009 októberétől az MTA Történettudományi Intézetének a munkatársa. Érdeklődési területe a modern kori magyar történelem; kutatásai súlypontja a 19-20. századi historiográfia, a régi Eötvös Collegium, valamint a Horthy-kori szélsőjobboldali irányzatok.

A helyszínről:

az Osztrák Kulturális Fórum szalonja, Budapest, Andrássy út. 43. II. emelet. Kapukód: 22.

Kérjük, részvételi szándékát jelezze az alábbi email címen: budapestiholokausztintezet@gmail.com

A szervezőkről:

Osztrák Kulturális Fórum,

Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete,

Nácizmus Üldözötteinek Bizottsága,

Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány,

Budapesti Holokauszt Intézet

Köszönet az Osztrák Kulturális Fórumnak a terem rendelkezésre bocsátásáért!