Houdini, a szabadulóművész – filmvetítés

  • Főoldal
  • Houdini, a szabadulóművész – filmvetítés
06 nov

A Mensch Nemzetközi Alapítvány 2013. november 5-én 18 órakor, a Holokauszt Emlékközpontban vetíti a Houdini című 1953-as amerikai filmet, mely Tony Curtis főszereplésével Harry Houdini (Weisz Erik) magyar-zsidó származású szabadulóművész életét dolgozza fel.

A filmről:

Csaknem nyolc évtizeddel a halála után, a szabaduló művész Harry Houdini (Weisz Erik, Budapest, 1874. március 24.) személyisége még mindig megindítja az emberek fantáziáját. A generációkat elkápráztató magyar-zsidó származású mágus példaképként szolgált a legtöbb mai illuzionista számára. Életét a halál kigúnyolásának jegyében élte, fényűző életmódot folytatott az utolsó végzetes szabadulásig.

1912-ben Houdini-t, a szabadulóművészt leeresztették az East River hullámai közé, egy rakodásra használt ketrecben, tömör vasláncokkal többszörösen gúzsba kötve. A parton összegyűlt óriási tömeg lélegzetvisszafojtva figyelt, az újságírók stopperórával álltak, szenzációt szimatolva. Houdini mindössze 57 másodpercet töltött a víz alatt, láncait vesztve pillanatok alatt a felszínre úszott és ezzel meg is alapozta hírnevét. Kikiáltották minden idők legnagyobb szabadulóművészének. Színpadon is hasonló sikerrel szerepelt, és még számtalan saját tervezésű eszközzel kísértette a halált, de mindig győzött felette.

Hogyan lett a szegény emigránsok gyermekéből ünnepelt és világhírű sztár? Hogyan sikerült ennek a “kisembernek” legyőzni óriási ellenségeit, a félelmet, a fájdalmat, a halált? Az életrajzi film végigköveti Houdini pályáját a gyermekkortól kezdve a világ színpadain aratott sikerein keresztül egészen 1926-ban bekövetkezett haláláig.

A George Mashall rendezte film főbb szerepeit Tony Curtis és Janet Leich alakítják.

Jegy és információ:

A Mensch Nemzetközi Alapítványnak szánt, adománynak számító belépőjegy ára minimum 1.500 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 1.000 Ft

Érdeklődés, helyfoglalás: +36 20 5400556