A múlt feldolgozása – a Francia Intézet emlékévi programsorozata

  • Főoldal
  • A múlt feldolgozása – a Francia Intézet emlékévi programsorozata
30 máj

A Budapesti Francia Intézet és a Holokauszt Emlékközpont 2014. május 29-én, csütörtökön pódiumbeszélgetést rendez a magyar és francia igazakról, valamint a múlt feldolgozásáról Franciaországban, Magyarországon és a nyugati országokban. A 17 órától kezdődő beszélgetés résztvevői Tal Bruttman történész, az isière-i zsidók II. világháború idején történt árjásításának és javaik eltulajdonításának kutatója, Hélène Waysbord, a L’Amour sans visage regény szerzője, a Maison d’Izieu, az elpusztított zsidó gyerekek franciaországi emlékhelye igazgatója, valamint prof. Haraszti György történész, a Holocaust Közalapítvány kuratóriumának elnöke. (A beszélgetés francia és magyar nyelven folyik, szinkrontolmácsolást biztosítunk.) A program előtt 16 órától vendégeink megtekinthetik a Les Enfants cachés c. színdarabot, melyet az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola tanulói adnak elő. (Francia nyelven, magyar felirattal.)

A Budapesti Francia Intézet a Holokauszt Emlékközponttal és a párizsi Soá Emlékközponttal együttműködésben francia-magyar programsorozattal emlékezik az 1944-es deportálások hetvenedik évfordulójára.

Május 28. 18.00: Hélène Berr, egy fiatal lány a megszállt Párizsban

A vetítést beszélgetés követi Jérôme Prieur (rendező), Tal Bruttmann (történész) és Hélène Waysbord (Izieu Ház elnöke) részvételével a Francia Intézet Amfiteátrumában. (Francia és magyar nyelven, szinkrontolmácsolással.)

Június 6-ig tekinthető meg Hélène Berr, egy elkobzott élet című kiállítása a párizsi Soá Emlékközpont rendezésében a Francia Intézet Pedrazzini termében. (Francia és angol nyelven.)

Minden program díjmentesen látogatható.

Bővebb információ: www.franciaintezet.hu