Az izraeli Cameri Színház Ghetto című vendégjátéka a Vígszínházban

  • Főoldal
  • Az izraeli Cameri Színház Ghetto című vendégjátéka a Vígszínházban
30 máj

Az izraeli Cameri Színház Ghetto című vendégjátékával mutatkozik be május 27-28-án a Vígszínházban. A darab igaz történeten és dokumentumokon alapul. A német megszállás alatt 1941-ben Litvániában, a vilniusi gettóban a náci tisztek szórakoztatására megalakult egy kis színház, mely a túlélést biztosította a zsidók számára. Ennek a színháznak a születéséről és pusztulásáról szól Joshua Sobol gyönyörű, megrendítő és felkavaró drámája.

A gettó falai között játszódó abszurd drámai alaphelyzetben az életért és a színházért való küzdelem összemosódik, és a művészet szerepe megsokszorozódik.

“Minden akkor kezdődött, amikor egy barátom azt javasolta, írjak egy rövid forgatókönyvet a II. világháború idején az Európában működő zsidó ifjúsági szervezetek tevékenységéről. Hozzáfogtam, hogy elolvassak néhány könyvet erről a témáról, és hajlottam rá, hogy az egész kérdést azzal intézzem el, hogy »túlexponált«, amikor hirtelen a vilniusi gettó kapcsán rábukkantam e jelmondatra: »Egyetlen színház sem temető«. Tehát kellett színháznak működnie a vilniusi gettóban. Olyan színháznak, amely – ahogy a jelmondat tanúsítja – azt tette, amit a színháznak mindig is tennie kell: dacolni a valósággal, szembeszállni a konvencionális ízléssel, provokálni a képmutatást és a tiltott játékot, amelynek nem tudunk ellenállni, mert tilos – az a bolond, kit a bölcs ember nem rejt el túl mélyen magában – színházzá teszi a gettóban.” Joshua Sobol

Joshua Sobol az ismert drámaíró és rendező 1939-ben született Tel Avivban. Diplomáját Párizsban szerezte – a Sorbonne-on végzett filozófia szakot. Első darabját 1971-ben mutatták be Haifában, ahol eleinte asszisztensként és drámaíróként, később művészeti vezetőként is dolgozott. Az 1988-ban bemutatott A Jeruzsálem-szindróma című előadás oly mértékű tiltakozást váltott ki, hogy lemondott művészeti igazgatói rangjáról – azóta kizárólag az írásnak szenteli idejét. 1983 és 1989 között írta meg azt a három darabot (Ghetto, Adam, Underground), amely a Ghetto trilógiát alkotja.

A Ghetto az 1984-es haifai bemutatója után rövid idő alatt világhírűvé vált, elnyerte a David Harp díjat, ezt követte a Peter Zadek által rendezett híres német előadás, amelyet az év legjobb külföldi darabjának választottak. Azóta több mint húsz nyelvre fordították le, és nagy sikerrel játsszák a világ minden részén.

Az előadást héber nyelven, magyar felirattal játsszák.

Az előadás hossza: 2 óra 20 perc szünettel

Szereposztás. interjú a rendezővel, oktatási anyag a Vígszínház oldalán>>

Jegyvásárlás>>