Az Eichmann per 50. évfordulója – Prof. Hanna Yablonka előadása

  • Főoldal
  • Az Eichmann per 50. évfordulója – Prof. Hanna Yablonka előadása
14 febr

Prof. Hanna Yablonka, a Ber Gurion Egyetem professzora budapesti látogatásakor, 2011. február 9-én szerdán, 11 órakor „Az Eichmann per 50. évfordulója” címmel tartott angol nyelvű előadást a Holokauszt Emlékközpontban. A Népszabadság írása az előadásról>>

Hanna Yablonka Tel-Avivban született, a Ber Gurion Egyetem proresszora (Negev). Két fontosabb könyve közül az egyik holokauszt túlélőkkel foglalkozik (Survivors of the Holocaust , NYU, 1999), a másik pedig az Eichhmann-perrel. (The State of Israel vs. Adolf Eichmann – angolul: Schocken Books, 2004 ). Ezért a könyvéért 2002-ben a Yad Vashem Buchman Emlékdíjával tüntették ki a szerzőt.

Könyvében Yablonka azt vizsgálja, miként hatott az Eichmann-per (1961) katalizátorként arra a folyamatra, melyben az izraeli társadalomnak szembe kellett néznie a holokauszttal, és azzal a mintegy félmillió holokauszt túlélővel, akivel egy országban élt. A perről készült, levéltári anyagokra támaszkodó könyv azt is bemutatja, hogyan készítették elő a tárgyalást, hogyan választották ki a “résztvevőket”, és hogyan bontakozott ki a holokauszt eddig nem ismert története a tárgyalás során, valamint szó esik arról a társadalmi vitáról is, amelyet Eichmann halálos ítélete váltott ki.

Az előadás angol nyelvű.

A belépés díjtalan, de a korlátozott férőhelyek miatt, kérjük regisztráljon az info@hdke.hu e-mail címen.

 

Következő bejegyzés

Wiesenthal-díj 2011