Wiesenthal-díj 2011

16 febr

A Holocaust Közalapítvány 2008-tól kezdve minden esztendőben elismerést nyújt át azon személyeknek, akik önzetlen önkéntes munkájukkal elősegítették a magyarországi holokauszt emlékének megőrzését.

A díjjal a közalapítvány elismeri azoknak a társadalmi segítőknek, túlélőknek és leszármazottaiknak az önzetlen munkáját és támogatását, akiknek részük volt és van a holokauszt forrásainak, feldolgozásainak, egykor keletkezett emlékeinek az összegyűjtésében, bemutatásában, azok széleskörű megismertetésében.

Az emlékdíj a nevét Simon Wiesenthalról, arról a személyiségről kapta, aki élete nagyobbik felét, hat évtizedet áldozott a holokauszt dokumentációjának összegyűjtésére, a bujkáló náci tisztek felkutatására. Nevét nemcsak ezzel írta be a történelemkönyvek lapjaira, hanem azzal is, hogy a múlt feltárását egybekapcsolta a jelen antiszemitizmusa elleni küzdelemmel, azzal, hogy a civil társadalom erejét mozgósítva elősegítse a megértés megvalósulását, a tolerancia beépülését a mindennapokba.

A kavics formáját idéző emlékdíj, Peter Vladimir alkotása, egyszerre utal a holokausztra, és azok áldozataira, túlélőire.

Az eseményen Martinkovits Judit, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgató-helyettese mutatta be a díjazottakat. A díjakat Székely Gábor, a Holocaust Közalapítvány kuratóriumának elnöke adta át.

A díjazottak rövid bemutatása:

Varga Jenő elkötelezett híve a vallások, nézetek békés egymás mellett élésének. Több szociális támogató programban vesz részt. Bár ősei sem üldözettek, sem üldözők nem voltak a holokausztban, első szóra magáénak érezte a pécsi holokauszt emlékmű állításának ötletét, s létrehozta a Pécs Emlékezete Alapítványt. Cégének egyik munkatársa több mint egy éven át végezte a szervezési feladatokat, s személyes anyagi hozzájárulása is több millió forintra tehető. Az emlékmű avatásakor elmondott beszédében hitet tett amellett, hogy „egy jobb világot szeretnénk az utódainknak átadni annál, mint amit örököltünk”.

Korinek László megalapítója és első vezetője a Kolping mozgalomnak. Ennek keretében Pécsen hosszú időn keresztül szervezett megemlékező menetet a Pécsről elhurcolt és meggyilkolt zsidók emlékére, körbelátogatva azokat a zsidó emlékhelyeket, ahol ezek az emberek éltek és ahonnan elhurcolták őket. Varga Jenővel együtt szervezte a pécsi holocaust emlékmű felállítását és felavatását.

Galériák

Név
Nemzetközi Holokauszt Emléknap 2011