Az „Élni az Életet” pályázat díjátadója

  • Főoldal
  • Az „Élni az Életet” pályázat díjátadója

2013. november 30-án harmadik alkalommal ítélték oda a Gábor Zita Alapítvány „Élni az Életet” pályázatának díját. Az Alapítvány kuratóriuma idén Zalubel István festőművésznek ítélte oda az elismerést, aki „Emlékezni és emlékeztetni” címmel nyújtott be nyolc, a holokauszt témájáról készített festményt.

A kuratórium indoklása szerint a festmények kiviszik a holokauszt oktatást az iskolapadokból és megmutatják, hogy a holokausztról való tanítást, a toleranciára való nevelést nem lehet kizárólag iskolai keretek közt megvalósítani. A művészeti alkotások ugyanakkor a pedagógusok kezébe olyan eszközt adnak, melyekkel a diákok figyelmét könnyebben fel lehet hívni a kirekesztő magatartás veszélyeire. Zalubel István idén másodszor pályázott, tavaly 3. helyezést ért el.

Gábor Zita a jeruzsálemi Yad Vashem Intézetben Chava Baruchhal világszerte ismert és elismert módszereket dolgozott ki a Holokauszt oktatásában, mely munkájáért 2005. augusztus 20-án, 33. születésnapján, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét. 2006. áprilisában bekövetkezett tragikus halála óta az egész világon gyászolják. Az alapítvány célja, hogy megőrizze az emlékét úgy, hogy a Holokauszt tanításával hivatásszerűen foglalkozó pedagógusok folyamatosan olyan új, korszerű ismeretekkel gazdagodjanak, amelyek segítséget nyújtanak munkájuk színvonalas végzéséhez.