Egy elfeledett örökség nyomában – kiállításmegnyitó

  • Főoldal
  • Egy elfeledett örökség nyomában – kiállításmegnyitó
09 nov

A Koszovói Köztársaság Budapesti Nagykövetsége Egy elfeledett örökség nyomában című kiállítását 2012. november 8-án, 11 órakor nyitja meg a Holokauszt Emlékközpontban. Az archív fotókat bemutató tárlat azokat az albán családokat mutatja be, akik a háború idején zsidókat mentettek Koszovóban.

A rendezvényen beszédet mond Shkendije G. Sherifi, a Koszovói Köztársaság budapesti nagykövete, Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete. A megnyitót követően a látogatók Leke Rezniqi, a Koszovó-Izrael Baráti Társaság elnökének előadását hallgathatják meg.

A Koszovó-Izrael Baráti Társaságról:

Azok a koszovói magánszemélyek, akik a háború idején zsidókat mentő családok történetét ismerték,  a 80-as évek végén vették fel a kapcsolatot a Yad Vashem Intézettel. Ezt követően  Mustafa Rezniqi, Mrs. Xhangyle Ilijazi és Taner Jashar kezdte meg egy a háború idején zsidók mentésével foglalkozó albán családok felkutatására létrehozandó szervezet megalapítását. A Koszovó-Izrael Baráti Társaság elnevezésű szervezetet 2006-ban került hivatalos bejegyzésre Dr. Haim Abravanel neve alatt, akit Mustafa Rezniqi apja, Arsllan mentett meg. A szervezet másik fő tevékenységeként a zsidó kulturális örökség helyeit: temetőket, imahelyeket zsinagógákat kutatnak fel Koszovóban.

A megnyitó nyelve angol és magyar, az előadás angol nyelvű.

A megnyitó regisztrációval látogatható, ezért kérjük, november 5-éig jelezzék részvételüket a shpend.bllaca@rks-gov.net e-mail címen.