Emlékévi tematikus vezetések | A zsidó vagyon elrablása – Chorin Ferenc, a Weiss család

  • Főoldal
  • Emlékévi tematikus vezetések | A zsidó vagyon elrablása – Chorin Ferenc, a Weiss család

A Chorin és Weiss család számára a német megszállással – és a zsidónak minősülő vagyon elkobzását elrendelő határozatokkal – minden megváltozott. A vállalatok családi vezetéséről – mind magyar mind német részről – többé szó sem lehetett. Milyen egyezséget kötött Chorin Ferenc a németekkel és mi lett a család és a vállalatok további sorsa? Erről hallhatnak a 2014. augusztus 31. 15 órakor induló tematikus tárlatvezetésünkön.

A Holokauszt Emlékközpont a 2014-es évben havonta egy alkalommal, minden hónap utolsó vasárnapján tematikus tárlatvezetéseket szervez állandó kiállításán, amelyek során egy-egy személy történetére fókuszálva kerül bemutatásra a korszak történelme.

A XX. század harmincas éveiben a befolyásos, gazdag Chorin és a Weiss családot mindenki ismerte a korabeli Magyarországon. Azt már kevesebben tudják, hogy a vállalatcsoport vezetője, Chorin Ferenc a háború alatt is a végsőkig próbált maradni, s óvni az országot a hitleri Németországtól. A német megszállást követően egy ausztriai koncentrációs táborba vitték, ahonnét csak vagyonának megszerzése miatt hozták újra Budapestre. Az 1944. május 17-én kötött szerződés értelmében az SS 25 évre megkapta a kezelői jogot Weiss-, Chorin-, Mauthner- és Kornfeld-családok tulajdonában levő vállalatok felett, cserébe biztosította, hogy a családtagok elhagyhatják Budapestet, és semleges országban telepedjenek le. Chorin Ferenc családjával előbb Portugáliába, majd az USA-ba menekült, ott is halt meg 1964-ben.

Eredeti iratok és további információk az Archivnet>> oldalán olvashatók.

A tárlatvezetések 60 percesek, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezés: a téma megjelölésével az adott hónap vezetést megelőző szerdájáig a következő email címen: regisztracio(kukac)hdke.hu

 

TOVÁBBI VEZETÉSEK:

Szeptember: Grósz Endre, a cionista ellenállás

Október: Szálasi Ferenc és Kun András, a nyilas rémuralom

November: Angel Sanz-Bríz, diplomaták az embermentésben

December: Ephraim Kishon, a túlélők választásai

KORÁBBI VEZETÉSEK:

Január: Molnár Ferenc és a történelmi együttélés

Február: Rejtő Jenő és a munkaszolgálat

Horthy Miklós és a történelmi antijudaizmus és antiszemitizmus

Április: A deportáló hármas, Endre László, Baky László, Ferenczy László

Május: Adolf Eichmann és az európai holokauszt

Június: Ember Mária és Primo Levi, írók a táborokban

Július: Rudolf Vrba és Jan Karski, a Szövetségesek és a holokauszt