Gárdos Péter: Hajnali láz

01 ápr

Időpont: 2011. március 31. 18:00

A Hajnali láz Gárdos Péter szavaival “egy földi poklon túl kibontakozó diadalmas szerelem története”. A könyvről a szerzővel Győri László újságíró beszélget. A program elején részleteket mutatunk be a könyv alapján készülő filmből. 

Gárdos Péter: Hajnali láz, Manager Könyvkiadó, 2010

Az 1945 júliusában huszonöt esztendős Gárdos Miklós és a tizennyolc éves Reich Lili a bergen-belseni koncentrációs tábor túlélője. A svédországi Lärbro falucska kórházbarakkjában lábadozó, huszonhatról negyvenhét kilogrammra föltáplált, tüdőbeteg férfiúnak hat hónapot ad dr. Lindholm. Azonban „Apámat ez idő tájt fontosabb kérdések foglalkoztatták, mint az élete” – így a fiú. Az orvostudomány halálraítéltje a diagnózis után két nappal fordult a Svédországi Menekültek Nyilvántartó Hivatalához: küldjék meg számára mindazon, hazai rehabilitációs táborokban ápolt, legföljebb harmincéves lányok-asszonyok nevét, címét, akik Debrecenben és környékén születtek. A stikában füstölő, magát újságíró-költőnek mondó, elvetemült grafomán hamarosan 117 borítékra nyalja föl a bélyeget. Tizennyolcan érdemesítik válaszra. A veserohammal az eksjői katonakórházba szállított Reich Lili fásultan, puszta unaloműzésből, polgári jó modortól hajtva ragadott tollat.

Tekintettel a tényre, azaz, hogy Lili és Miklós 1946 tavaszán házasságot kötött, mely jeles aktust a svéd király, IV. Gusztáv (is) táviratban üdvözölte, a közel egy év eseményeit felölelő opus diadalittas közép-európai sikertörténetnek tűnhet…

forrás: Népszabadság

Helyszín: a Holokauszt Emlékközpont kávézója, (IX. Páva utca 39.)

Sorozatszerkesztő: Pécsi-Pollner Katalin irodalomtörténész (Holokauszt Emlékközpont)

Partnereink:

a Páva utcai Zsinagógakörzet

Médiatámogató: MAZSIKE

Előző bejegyzés

Holokauszt és filmművészet

Következő bejegyzés

A népirtás magántörténete