Holokauszt és filmművészet

25 márc

A Budapesti Francia Intézet február 1. és 4. között címmel programsorozatot szervez a Holokauszt Emlékközponttal együttműködésben. A rendezvény célja, hogy körbejárja a holokauszt játékfilmen való megjelenítését francia és magyar előadók részvételével, és a témához kapcsolódó francia és magyar filmek levetítésével.

Franciaországból Norbert Engel, a francia kulturális ügyek szakfelügyelője, és a Soá emlékének ápolására létrehozott nemzetközi akciócsoport egykori elnöke, valamint Jacques Fredj, a párizsi Soá Emlékközpont igazgatója fogadta el a budapesti Francia Intézet meghívását.

 

 

Holokauszt és filmművészet

2010. február 1-4.

Francia Intézet    

Budapest I. Fő utca 17.

www.franciaintezet.hu

Február 1. hétfő

19.00

Mozi

Életvonat (Radu Mihaileanu, 1998, 103 p., francia nyelven, angol felirattal)

Szereplők: Lionel Abelanski, Rufus, Marie-José Nat, Clément Harari.

1941-ben Schlomónak, a falu bolondjának meglepő ötlete támad, hogyan tudnák megmenteni a közösséget a náci megszállástól: a helyi zsidóság áldeportáló vonatot szervez, náci és deportált álruhába bújik.

Február 2. kedd

18.00

Konferencia

Az európai zsidóüldözés ábrázolása a filmművészetben

Résztvevők: Szita Szabolcs, a Budapesti Holokauszt Intézet igazgatója, történész, Kende Péter, az MTA külső tagja, az 56-os Intézet igazgatója, Karsai László, történész, a Szegedi Tudományegyetem professzora és Norbert Engel, a francia kulturális ügyek szakfelügyelője, a Soá emlékének ápolására létrehozott nemzetközi akciócsoport egykori elnöke.

19.00

Mozi

Un secret (Claude Miller, 2007, 100 p., francia nyelven, angol felirattal)

A szenvedélyes történetben a kis François belső utazáson keresztül tárja fel családja súlyos titkát. A magányos fiú szülei múltjának alapján képzeli el magának elvesztett bátyját.

A filmvetítést vitaest követi, résztvevők: Dr. Fehéri György irodalomtörténész, Surányi Vera filmtörténész, Dr. Pécsi-Pollner Katalin irodalomtörténész, Prof. Szita Szabolcs történész, Prof. Erős Ferenc pszichológus és Norbert Engel a francia kulturális ügyek szakfelügyelője, a Soá emlékének ápolására létrehozott nemzetközi akciócsoport egykori elnöke.

Február 3. szerda

18.00

Mozi

Meséld el… (Tell your children)

(rend.: Salamon András, 2007, 5 p., ff.)

A rendező jelenlétében.

A film a 2008-as Amiens-i Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a Rövidfilmek Nagydíját.

Egy zsidó kislány életét mutatja be a film a zsidók Dunába lövésétől kezdve – amelyet csodával határos módon élt túl – egészen addig, amíg hatvan évvel később fiatal szkinhedek támadásának áldozata lesz.

Sorstalanság

Kertész Imre regénye alapján

(rend.: Koltai Lajos, 2006, 135 p., magyar nyelven, angol felirattal)

Szereplők: Fancsikai Péter, Dóra Béla, Péntek Bálint

A tizennégyéves Köves Gyurit 1944-ben, Budapest mellett letartóztatja egy magyar rendőr. Hosszú várakozás után egy számára ismeretlen helyre szállítják, amelynek még nevét sem ejti ki szívesen: Auschwitz-Birkenauba.

A filmvetítést vitaest követi, résztvevők: Dr. Vári György irodalomtörténész, Prof. Frank Stern (Bécsi Egyetem) és Norbert Engel a francia kulturális ügyek szakfelügyelője, a Soá emlékének ápolására létrehozott nemzetközi akciócsoport egykori elnöke.

Február 4. csütörtök

18.00

Konferencia

Holokauszt és filmművészet című programsorozat záróvitája: Átmeneti összefoglalás

Résztvevők:  Jacques Fredj a párizsi Soá Emlékmúzeum igazgatója, Dr.Harsányi László a Holokauszt Emlékközpont igazgatója,  Norbert Engel a francia kulturális ügyek szakfelügyelője, a Soá emlékének ápolására létrehozott nemzetközi akciócsoport egykori elnöke és Heller Ágnes filozófus.

19.00

Mozi

Mephisto

(rend.: Szabó István, 1981, 138 p., magyar nyelven, angol felirattal)

A rendező jelenlétében.

A Mephisto Klaus Mann 1936-ban írt, azonos című regényéből született film, az egyénnek a totalitárius hatalommal szembeni felelősségét boncolgatja. A film olyan elismerésekben részesült, mint a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díj és az 1981-es Cannes-i Filmfesztivál Legjobb forgatókönyv díja.

Francia és magyar nyelvű konferenciák szinkrontolmácsolással.

További információ: Balla Borbála ( 06 1 489 42 11 ; b.balla@inst-france.hu)

 

A rendezvény szervezői:

Budapesti Francia Intézet

Holokauszt Emlékközpont

Támogatók:

 

Csatolmányok

Név Méret
francia_intezet_holocaust_film_program.pdf 250 KB
Előző bejegyzés

Antirasszizmus Világnapja 2011

Következő bejegyzés

Gárdos Péter: Hajnali láz