Gombocz Eszter: Az Óbudai Izraelita Iskola története 1922-44 – CD bemutató

  • Főoldal
  • Gombocz Eszter: Az Óbudai Izraelita Iskola története 1922-44 – CD bemutató
07 szept

Időpont: 2011. szeptember 6. 18:00

Helyszín:

1065 Bálint Ház, Budapest, Révay utca 16.

Gombocz Eszter: Az Óbudai Izraelita Elemi Iskola története 1920-tól 1944-ig című CD-ROM-jának vetítéssel egybekötött bemutatóját rendezik meg a Bálint Házban. A CD-t bemutatja: TORONYI ZSUZSANNA | Moderátor: dr. NAGY MÁRTA | Közreműködik: DANIEL KEMPIN frankfurti művész

A CD-ROM az 1944-ig működő Óbudai Izraelita Elemi Iskola történetét rekonstruálja harminchárom egykori diák emlékei, fényképek, iratok, dokumentumok és hanganyagok segítségével. A kiadvány iskolatörténeti tanulmánnyal és a zsidó fogalmak magyarázatával egészül ki, tanítási segédanyagként is használható, egyes szövegei pedig német nyelven is olvashatók.A kutatás legfőbb forrása az elbeszélt történelem, ahol nem a történelmi adatokhoz, hanem a túlélők szavaihoz való hűség a cél. Az osztálynévsorok listája, az összegyűjtött dokumentumok valamint a fotógaléria élettörténeteken keresztül világítja meg egy rég nem látott Budapest emlékező arcát. A Frankel Leó úti Budai Körzet segítségével 2008-ban 64 év után 21 vendég részvételével megkésett iskolai találkozóra került sor, melynek során viszontláthatták egymást azok, akik 1944 márciusában, a német megszállást követően elváltak, és mindeddig nem tudtak társaik létezéséről.

A germanista Gombocz Eszter több éves kutatómunkáján alapuló anyag a Holocaust Közalapítvány és a budapesti Goethe Intézet támogatásával jelent meg.

A kiadvány megvásárolható a rendezvény helyszínén és az Emlékközpont könyvesboltjában is.

Belépőjegy a bemutatóra: 500 Ft