Háborús mentsvárak – avagy védett házak oltalmában | Múzeumok Őszi Fesztiválja 2013

  • Főoldal
  • Háborús mentsvárak – avagy védett házak oltalmában | Múzeumok Őszi Fesztiválja 2013
09 okt

Ingyenes városnéző sétánkon, október 6-án 10 és 16 órától a II. világháborúban Raoul Wallenberg és Carl Lutz diplomaták és társai által védett házakat mutatjuk be, fűszerezve a hozzájuk fűződő valós és legendás történetekkel.

A budapesti Szent István park–Pozsonyi út környéki házakban megszervezett ún. „nemzetközi gettó” házait „védett házaknak” is nevezték. Ide a különböző semleges államok (svéd, svájci, vatikáni stb. követségek) védlevelével vagy védőútlevelével rendelkező zsidókat (kb. 30–35 000 fő) költöztették 1944 novemberétől. Pesten több mint harminc épületen függött svéd zászló, ezeket a házakat Raoul Wallenberg diplomata és munkatársai svéd fennhatóság alá tartozónak nyilvánították és az utolsókig oltalmazták. Első sétánk ezeket a helyszíneket érinti.

Sétánk másik szimbolikus helye az Üvegház (Budapest, V. ker. Vadász u. 29), Weiss Artúr üvegkereskedő irodaháza. Itt létesült 1944. július 24. után a svájci követség Idegen Érdekek Képviselete Kivándorlási Osztálya. Az épületben közel háromezer ember talált menedéket, valamint itt működött a cionista ellenállók központi okmányhamisító műhelye. A cionista fiatalok a svájci alkonzul, Carl Lutz köré csoportosulva zsidók ezreinek mentették meg az életét.

Indulási időpontok:

10 -13 óra Wallenberg séta

16 -18 óra Carl Lutz séta

Találkozóhely:

13. ker. Jászai Mari tér, Pozsonyi út felé eső részén

A program ingyenes, de csak előzetes regisztrációval látogatható.

Jelentkezés: regisztracio@hdke.hu e-mail címen .

További információ:

Pécsi Tibor programvezető

pecsi.tibor@hdke.hu