Horthy és a zsidókérdés – Turbucz Dávid előadása

  • Főoldal
  • Horthy és a zsidókérdés – Turbucz Dávid előadása
16 okt

Turbucz Dávid történész “Horthy Miklós és a zsidókérdés (1919-1944)” című előadását 2013. október 16. szerda, du. 15 órától az Osztrák Kulturális Fórum szalonjában hallgathatják meg az érdeklődők. Címe: Budapest, Andrássy út. 43. II. emelet. Kapukód: 22.

Horthy Miklós a saját bevallása szerint antiszemita volt. Nem ismerjük az 1918 előtti nézeteit a zsidóságról, így az előadás az 1919 és 1944 közötti időszakra koncentrál, amely ebből a szempontból jól dokumentált. Horthy Miklós a nyilvánosság előtt igen kevés beszédében fejezte ki antiszemita meggyőződését, azonban a magánéletében, személyes találkozók és tárgyalások során hangot adott nézeteinek. Változtak-e ezek a korszakban? Ha igen, akkor hogyan? Mi volt a szerepe a kormányzónak a zsidótörvények elfogadásában? Mit tudott Horthy a Holokausztról? Milyen szerepet játszott az 1944-es deportálásokban? Hogyan értékelhető a felelőssége?

Az előadásban ezekre a kérdésekre keresi a választ Turbucz Dávid történész, a 2011-ben a Napvilág kiadónál megjelent Horthy Miklósról szóló kötet szerzője.

A PROGRAM SZERVEZŐI:

Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete

Nácizmus Üldözötteinek Bizottsága

Holocaust Közalapítvány

Budapesti Holokauszt Intézet

Köszönet az Osztrák Kulturális Fórumnak a terem rendelkezésre bocsátásáért.