Istenkép Auschwitz után – kerekasztal a vallásközi párbeszéd jegyében Szegeden

  • Főoldal
  • Istenkép Auschwitz után – kerekasztal a vallásközi párbeszéd jegyében Szegeden
18 ápr

“Auschwitzban nem csak a zsidó nép, hanem a kereszténység egy szelete is meghalt. Nem a hitük miatt gyilkolták az embereket, hanem azért, mert nem vették őket emberszámba: gazembereknek, megbízhatatlanoknak, vagyis zsidóknak bélyegezték őket” hangsúlyozta Bölcskey Gusztáv református püspök azon a kerekasztal beszélgetésen, amelyet a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Gál Ferenc Főiskola rendezett a budapesti Holokauszt Emlékközponttal és több más szervező közreműködésével közösen 2014. április 1-én.

A főiskola Klebelsberg termét megtöltő hallgatóság előtt öt vallási vezető és Török Csaba teológus kereste a választ olyan súlyos kérdésre, hogy milyen istenkép határozza meg az emberek mindennapjait az auschwitzi borzalmak után. Hogyan formálódott át az emberekben élő Isten? Miért nem fékezte meg a második világháború eseményeit? Hogyan emlékeznek az üldözöttek családtagjai és mit mondanak a keresztények? A magyarországi holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából megrendezett beszélgetést Haraszti György, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke moderálta.

Az eseményről részletes beszámolót és képanyagot találhatnak a Magyar Kurír katolikus hírportálon és a Szeged Ma honlapján. A kerekasztal beszélgetés teljes terjedelmében megtekinthető a Bonum TV csatornáján.

Saját felvételünket videotárunkban láthatja.

 

A kerekasztal beszélgetés résztvevői voltak:

Bölcskei Gusztáv püspök

Kiss-Rigó László püspök

Lackner Pál püspök

Lednitzky András zsidó hitközségi elnök

Schőner Alfréd főrabbi, rektor

Török Csaba teológus

Moderátor:

Haraszti György egyetemi tanár

Szervezők:

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Gál Ferenc Főiskola

Holokauszt Emlékközpont

Szegedi Zsidó Hitközség

Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem

Az Egyházi embermentők kiállítás megtekinthető a Klebelsberg Terem kistermében.