Jutka Rona „Magyar cigányok – Túlélők vallanak” – kiállítás

  • Főoldal
  • Jutka Rona „Magyar cigányok – Túlélők vallanak” – kiállítás
12 okt

Jutka Rona  „Magyar cigányok – Túlélők vallanak” című kötetének fotóiból nyílik kiállítás az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában, 2012. október 10-én 14 órakor. A Prof. Dr. Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa támogatásával nyíló tárlatot Prof. Dr. Szita Szabolcs, a  Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója és Szuhay Péter fotóművész, antropológus nyitja meg. Helyszín: 1051 Budapest, Nádor u. 22. 

 A kiállítást, melyet  korábban a Roma holokauszt napja alkalmából a Páva utcában is bemutattunk, 2012. október 30-ig 11.30-13.00 és 16.00-18.00 óra között tekinthetik meg az érdeklődők.

 


A KÖTETRŐL


Jutka Rona Hollandiában élő fotóművész, aki kivándorolt szülők gyermekeként, maga is zsidóként és üldözöttként – egy holland parasztcsaládnál elrejtőzve – élte túl az európai holokausztot. 2004-ben Magyarországon, a budapesti Holokauszt Emlékközpont megnyitásán járva fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy szeretne megemlékezni a magyar romák holokausztjáról is.

2010-ben Hollandiában jelent meg egy kötet, amely beteljesítése Róna Jutka akkori fogadalmának. Az album roma túlélőket mutat be, sokszor családtagjaikkal együtt, ezen kívül interjúk segítenek az egyéni sorsok megismerésében és jobb megértésében. A fotók sokszor banálisak, néhány közülük akár beállítottnak is mondható, mégis mindegyik megrázó: a magyar történelem elfeledett – azt is mondhatnánk, tudatosan elfelejtett –, de megtörtént tragédiáját idézi fel az olvasóknak.

A kötetet a Napvilág Kiadó 2011-ben jelentette meg magyar–angol kétnyelvű kiadásban. Szándékunk szerint egyszerre mementó, főhajtás a hazai cigányholokauszt előtt, illetve orvosság a Magyarországon igen erős, cigányokkal szembeni előítéletekre és gyűlöletre is.