Mentő és áldozat – portugál diplomaták emlékére

  • Főoldal
  • Mentő és áldozat – portugál diplomaták emlékére
27 szept

Időpont: 2012. szeptember 24. hétfő, 17 óra Carlos Branquinho és Sampaio Garrido embermentő portugál diplomaták emléke előtt rója le tiszteletét a Magyar Zsidó Múzeumban (Budapest VII. ker. Dohány u. 2.), a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület. A rendezvény támogatója: Budapest Főváros Önkormányzata.

Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulóját Svédország és Magyarország is emlékév megrendezésével ünnepli. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, megragadva az alkalmat, szeretne megemlékezni mindazokról a keresztény emberekről, akik nem tudtak tétlenek maradni a vészkorszak hónapjaiban, s dacolva a veszélyekkel, üldözött magyar zsidók tízezreit mentették meg, rejtekhelyeken bújtatva, valódi vagy hamis iratokkal ellátva őket.

Sampaio Garrido, aki 1939-től volt Portugália követe Magyarországon, már a német megszállás napján a lakásán helyezte el a zsidó hitközség egyik prominensét és családját. A következő hónapokban számos üldözöttnek nyújtott menedéket a Ritz szállóbeli rezidencián és a követség Galgagyörkön lévő épületében.

Politikai megfontolásokból Garridót májusban visszahívták Magyarországról – ekkor sikerült elérnie, hogy több zsidó ismerőse is elhagyhassa az országot –, de hazájába csak ősz elején érkezett meg, ugyanis Svájcból továbbra is segítette a mentési akciót. A helyére Carlos Branquinho ügyvivőt küldte a portugál kormány, aki mintegy nyolcszáz védlevél kibocsátására kapott engedélyt. A nyilas hatalomátvétel után őt is hazarendelték, az időközben létrehozott portugál védett ház védelmét (Budapest XIII. ker., Újpesti rakpart 5.) Carl Lutz és a svájci követség vette át. A portugál követség mintegy ezer magyar, döntően zsidó életét mentette meg, közülük hétszázan kaptak ideiglenes útlevelet.

A megemlékezésen közreműködnek:

António J. Mendez, a Portugál Köztársaság magyarországi nagykövete; Dr. Peremiczky Szilvia, a Zsidó Múzeum igazgatója; Dr. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója; Kirschner Péter, a Mazsike elnöke.

Takáts Andrea színésznő irodalmi emlékekkel emlékezik, Szentkirályi György gitáron játszik.

Támogató:

Budapest Főváros Önkormányzata

 

Csatolmányok

Név Méret
Mento_es_aldozat_meghivo.pdf 235 KB