Konferencia az Anschluss 75. évfordulóján

  • Főoldal
  • Konferencia az Anschluss 75. évfordulóján
03 jan

Az Anschluss 75. évfordulója alkalmából a Holokauszt Emlékközpont az Osztrák Kulturális Fórummal, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesületével és a Budapesti Holokauszt Intézettel közösen konferenciát szervez 2013. március 12-én kedden, 15 órától. Helyszín: Holokauszt Emlékközpont, Páva utca 39. Beszámoló a konferenciáról>>

PROGRAM

15:00 Köszöntő

A burgenlandi zsidóság az Anschluss előtt

Mag. Harald  Strassl történész, Administrator, Eisenstadt

Mécses az osztrák menekültekért – dokumentumfilm premier

Rendező: Tóth-Szöllős András

A magyar menekültpolitika és az osztrák menekültek – előadás

Prof. Dr. Szita Szabolcs történész,

a Holokauszt Emlékközpont igazgatója

Az előadás a közelmúlt egyik kutatási eredményét mutatja be: miként fogadták Nyugat-Magyarországon a pángermán hódítás ausztriai térnyerését, az ún. Anschlusst.

A németországi zsidóság üldöztetése addigra már ismert volt, de 1938 március derekától a burgenlandi és a bécsi zsidóság egy részének menekülése magyar földre kétségtelenné tette, hogy megdöbbentő tényről, brutális kiűzésükről, teljes kisemmizésükről van szó.

A csehszlovák hatóságok a menekültekkel szemben teljes határzárat vezettek be. Emiatt a “senki földjén”  Rajkánál kőgáton, erdősarkán, majd hónapokig dunai uszályon vegetáltak a határmenti községekből gyerekestől egy ruhában elzavart osztrák zsidó családok.

A magyar határrendészeti szerveket szigorú elbánásra utasították. Mégis, többször az emberiesség  győzött, és sok menekültnek megengedték, hogy magyar ismerősöknél, rokonoknál húzza meg magát. Akik nem találtak ilyen befogadásra, a későbbiekben regisztrálásra, internálótáborba kerültek. A családi sorsok innen eltérőek. 

Adatok és tények az „arizálás” történetéből – előadás

Dr. Botos János történész,

a Holokauszt Emlékközpont igazgatóhelyettese

16:30 Zárszó

Kérjük, részvételi szándékát lehetőleg március 11-ig jelezze a regisztracio@hdke.hu  e-mail címen.

Csatolmányok

Név Méret
Sajto_hatter_Anschluss75_evf.pdf 552 KB