Emlékképek az üldözött kisebbségekről – Gerencsér Lajos kiállítása

  • Főoldal
  • Emlékképek az üldözött kisebbségekről – Gerencsér Lajos kiállítása
03 jan

2013. április 12-én (pénteken) 11 órakor nyílt Gerencsér  Lajos burgenlandi festőművész Emlékképek az üldözött kisebbségekről című képzőművészeti kiállítása. Helyszín: Holokauszt Emlékközpont zsinagógatér, 1094 Páva utca. 39.

Gerencsér Lajos Ausztriában élő festőművész. 1933-ban Zalaegerszegen született és 1956-ban hagyta el az országot, mivel a fegyveres katonai szolgálat megtagadása miatt 20 év börtönbüntetésre ítélték. Fiatalkora óta szenvedélye a festészet, a mesterséget sehol sem tanulta. Legszívesebben portrékat készít, melyen rendre feltűnnek az üldöztetés részesei: zsidók, romák és más felekezetek. Gerencsér Lajost érdeklik a tájképek és a csendéletek is. Sokan a felhők, az ég tarka vándorainak festőjeként ismerik. A romantikus képek mellett megörökíti a zsidómentés, a csolnoki munkatábor és a megtorlások más helyszíneit is.  Idős kora és betegsége ellenére ma is alkot, otthonában több száz képet őriz.

A Holokauszt Emlékközpont emlékhely, ahol a zsidók mellett az eltűnt, megölt nem zsidó magyarokra, köztük a különleges századokba, koncentrációs táborokba politikai alapon elhurcolt polgárokra, egyházi személyekre, kisegyházak tagjaira, a legyilkolt embermentőkre is kegyelettel emlékezünk.

PROGRAM

11 óra

KÖSZÖNTŐ

Prof. Dr. Szita Szabolcs DSc., Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgató

EMLÉKEZÉS AZ ÁLDOZATOKRÓL                                     

Sztankovits Tibor, Magyarországi Jehova Tanúi Egyház

A MŰVÉSZET ÉS A HOLOKAUSZT                                    

Arne Paus festőművész (Norvégia)

EMLÉKKÉPEK 

Gerencsér Lajos festőművész (Ausztria, Burgenland)

A KIÁLLÍTÁST MEGNYITJA                             

Dr. Szepes Lászlóné művészettörténész

11 óra 30 perc 

KÉPEK MEGTEKINTÉSE, KÖTETLEN BESZÉLGETÉS

Részvételi szándékát kérjük, jelezze a regisztracio@hdke.hu címen vagy az 1-455-3318-as telefonszámon.