Kőszegi megemlékezés

28 márc

Kőszegen március 22-én az erődítő munkatáborok kiürítésekor, 1945. március 22-25 között kivégzett munkaszolgálatosokra emlékeznek. A múlt században, ezekben a napokban betegek és mozgásképtelenek egy csoportját a téglagyár területén lévő fészerbe zárták, és a légtérbe engedett gázzal elpusztították. A Kőszegi Baráti Kör kezdeményezésére 28. éve minden márciusban a város iskolái, több politikai és társadalmi szervezet képviselői, a város lakosai koszorúzással emlékeznek a téglagyár előtti obeliszknél a tömeggyilkosság áldozataira.

Kőszeg volt a bevonulási helye a környék munkaszolgálatosainak, itt volt a III. Honvéd Közérdekû Munkaszolgálatos Zászlóalj parancsnokságának, pótkeretének a székhelye. A munkaszolgálatosok a laktanyában, a MÁV üdülő fabarakkjaiban és a Hámori erdőben épített barakkokban laktak.

1944. december 3-án kb. 8000 munkaszolgálatos érkezett Kőszegre erődítési munkálatokra. A városi téglagyárban, a Czeke-féle téglagyárban, a sörgyárban a Gulner-malomban helyezték el őket. A halottakat a zsidó temető kőkerítése mellett és a Guba-hegyen ásott tömegsírba temették. A munkaszolgálatos táborok kiürítésére 1945. március 22-25. között került sor. A betegek és a mozgásképtelenek egy csoportját a téglagyár területén lévő fészerbe zárták és a légtérbe engedett gázzal elpusztították. A kőszegi táborok mintegy 2500 áldozatát 1947-ben exhumálták és Budapestre, a rákoskeresztúri temetőbe szállították.

Forrás>>