Lehet nemet mondani – nemzetközi tudományos tanácskozás

  • Főoldal
  • Lehet nemet mondani – nemzetközi tudományos tanácskozás
24 máj

A Holokauszt Emlékközpont LEHET NEMET MONDANI címmel nemzetközi tudományos tanácskozást rendez 2012. május 15-én. A konferencia célja, hogy új tudományos kutatási eredményekkel felidézze azoknak a közéleti és egyházi személyeknek, alkalmazottaknak, tisztviselőknek a helytállását, akik – 1938 és 1945 tavasza között, Magyarország akkori területén – nemet mondtak a nemzet erkölcsi hagyományainak megsértésére, a történelmi együttélés felrúgására.

Mindazokra, akik cselekvően ellenszegültek az akkori törvények által lehetővé tett kirekesztési intézkedéseknek, a jogfosztás, kifosztás, az embertelenség és az üldöztetés megnyilvánulásainak.

A nemzetközi tanácskozáshoz alapot szolgáltat, hogy 1942. május 15-én gróf Esterházy János a pozsonyi szlovák parlamentben egyedül, kivételes bátorsággal nem szavazta meg a szlovákiai zsidók deportálásáról előterjesztett jogszabályt. A gróf Esterházy János műveiből készült válogatás és dokumentumfilm a tanácskozás időtartama alatt megtekinthető a zsinagógaépületben.

 

Helyszín: Holokauszt Emlékközpont, 1094 Budapest, Páva utca 39.

Partnerek: Külügyminisztérium, Közigazgatási és Igazságügyi MInisztérium

A program a  Wallenberg Emlékév programsorozat keretei között kerül megrendezésre.

Kérjük, részvételi szándékát 2012. május 14-ig jelezze a következő telefonszámon: + 36 1 455-3320 vagy e-mail címen: info@hdke.hu.