Zsidónegyed éjszakája – Kulturális Örökség Napjai 2011

  • Főoldal
  • Zsidónegyed éjszakája – Kulturális Örökség Napjai 2011
31 máj

Időpont: 2011. szeptember 17. 19:45-től

A Mazsihisz izgalmas és színes programokkal várja az érdeklődőket a Kulturális Örökség Napjai előestéjén, a budapesti zsidóság múltjának és jövőjének legfontosabb helyszínein. Az este „Mindenki havdoló-jával” (szombatbúcsúztatás) kezdődik a Goldmark aljában lévő Talmud Tórában, Fröhlich Róbert a dohány utcai zsinagóga főrabbija közreműködésével. Az est minden programja díjtalanul látogatható!

 

MAGYAR ZSIDÓ MÚZEUM

Az első emeleten található állandó kiállításon az érdeklődök megismerkedhetnek a zsidó vallással és kultúrával. Mi a Tóra? Mik a zsidó ünnepek? Milyen rituálé szerint élik a zsidó hagyomány őrzői hétköznapjaikat? Erre és még számos további kérdésre kap választ a látogató. A tárlatvezetés külön hangsúly fektet arra, hogy a holokauszt magyar vonatkozásait és történetét korabeli dokumentumokon és fotókon keresztül mutassa be. A vallásban jártas látogató sem fog unatkozni, hisz Európa második leggazdagabb múzeumában egyedi, több száz éves különleges kegytárgyakat tekinthet meg. A második emeleten Jankay Tibor életmű kiállítása látható a kurátor tárlatvezetésével. A tárlatvezetések mellett Verő Tamás rabbi beszélget, mesél, ismertet és szívesen válaszol minden zsidósággal kapcsolatos kérdésre. A helyszínen lehetőség nyílik kvíz kitöltésére. Azok között, akik helyesen töltik ki, értékes könyvcsomagot sorsolunk ki.

(1077 Budapest, Dohány u. 2.)

LEVÉLTÁR – GOLDMARK TEREM

Az Európai Unió támogatásával felújított műemlék épületben a Magyar Zsidó Levéltár programjai várják az érdeklődőket. A frissen felújított műemlék épületben Közép–Európa első levéltári látványraktárában a magyarországi zsidó közösségekben, családokban fennmaradt iratokat őrzik. A polcok, fiókok mélyére pillantva a látogatók megismerhetik a rabbik, tudósok, magánszemélyek féltve őrzött leveleit, illusztrált kéziratokat, Wallenberg, Nordau, Kiss József és Goldziher aláírását, kitüntetéseket, okleveleket, fényképeket. Megtekinthető a gyűjtemény legrégibb, majd nyolcszáz éves illusztrált pergamenje csakúgy, mint az a katonaláda, melyben a felszabadított deportáltakkal készített első jegyzőkönyveket őrizték. A második emeleten az „Itt lakott Rosenthal” című kiállítás a pesti zsidónegyed és az elmúlt kétszáz évben itt élők történetét mutatja be. Adatokban gazdag interaktív térképek, fényképek és dokumentumok százai segítségével ismerkedhetnek meg az ismertnek hitt városrész múltjával, jelenével. A nagyteremben a zsidónegyedhez és a pesti zsidó intézményekhez kapcsolódó filmek láthatóak, folyamatosan.

(1077 Budapest, Wesselényi utca 7.)

RUMBACH SEBESTYÉN UTCAI ZSINAGÓGA

Kis éji zene az Otto Wagner bécsi építész tervei alapján 1868 és 1872 között mór stílusúban épített zsinagóga falai között. Az este folyamán a közel-keleti és a spanyol zsidó zenei dallamvilágot játszó „Tzomet” és a balkáni zenét játszó Söndörgő együttes koncertjét hallgathatja meg a közönség.

A zenei programok este 9 órakor kezdődnek.

(1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 11.)

RENDHAGYÓ ÉJSZAKAI SÉTÁK

A programhoz kapcsolódóan a Zachor Alapítvány diák-önkéntesei rendhagyó éjszakai sétákat vezetnek a zsidónegyedben. A séták 22:00, 23:00, 00:00 órától indulnak, és érintik a Dohány utcai, a Kazinczy utcai valamint a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógákat is. Egy-egy sétán legfeljebb 20 fő tud részt venni, ezért kérjük, hogy a sétára előre regisztráljon a szonyieszter@gmail.com e-mail címen.

A séták a Goldmark terem információs pultjától indulnak.

(1077 Budapest, Wesselényi utca 7.)

***

2011. szeptember 18. vasárnap, 10:00 órától

Kőnig Tamás építésszel lehet körbejárni a felújítás előtt álló Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát.

(1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 11.)

Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a szervezők,  a programokon a részvétel díjtalan.

http://www.mazsihisz.hu/

http://www.milev.hu/

http://www.zsidomuzeum.hu/index.php

http://www.oroksegnapok.hu

http://www.facebook.com/mazsihisz.hu