Lelkiismeret és szomszédság

06 máj

Időpont: 2011. május 3. 17:00

“A tömegsírokban az a borzasztó, hogy nem ritkák, és az, hogy a szomszédságban mindig megtörténhetnek. Mi is szomszédok vagyunk, és nekünk is domborulnak sírjaink. Voltunk/vagyunk szomszédok és áldozatok is. Sok minden megesett velünk. Talán csak egymással nem beszéltünk. Eleget.” A boszniai népirtásra emlékezünk a Ráday Képesházban

Velija Hasanbegovic bosnyák fotóművész vetített képeiről beszélget Elmina Kulasic egyetemi hallgató (CEU) és Nenad Dimitrijevic egyetemi docens (CEU).

A Közép-európai Egyetem (CEU) a közelmúltban mutatta be Velija Hasanbegovic fotókiállítását, amely május 6-áig látogatható. Az est felkért szereplői származásuk miatt közelről érintettek a témában. A beszélgetés során kérdéseket szeretnénk feltenni magunknak: miért, hogyan történhetnek meg újra és újra a képeken látható szörnyűségek, a szomszédok miért nem képesek megakadályozni ezeket?  Mit nem tettem én, mit nem tettünk mi? Mi magunk is voltunk már áldozatok, elkövetők és passzív szomszédok: szerepeink cserélődnek. Kísérletet teszünk arra, hogy saját felelősségünkről beszéljünk, belső/külső korlátainkról, és kérdéseket tegyünk fel a kollektív és/vagy egyéni bűnről.

A beszélgetésnek az is célja, hogy a CEU sok országból ide érkezett hallgatói, tanárai és a magyar/budapesti közönség ebben a közös gondolkodásban, önvizsgálatban találkozzon.

Az est az Europoetika Fesztivál programjának keretében jön létre a CEU kulturális közponjának (CAC) és a Ráday Könyvesház közös szervezésében.

Helyszín: Ráday Képesház Galéria

Cím: 1092 Budapest, IX. Ráday u. 25.

Információ:

Orbán György 219-5255,-56,

orbangyorgy@radaykonyveshaz.hu,

www.radaykonyveshaz.hu