Máskép(p) FilmKlub 2010 tavaszi program

  • Főoldal
  • Máskép(p) FilmKlub 2010 tavaszi program
08 szept

Kitaszítás és összetartás

Filmklubunk ebben az évadban a kirekesztés történelmi példáinak filmes feldolgozásaival indul. A vészkorszak történeteinek dokumentarista ihletésű feldolgozásai után kitágítjuk a vizsgálódás fókuszát és a kitaszítás általánosabb szociálpszichológiai mechanizmusai felé fordulunk. A harmadik modul keretében ezeknek a mechanizmusoknak a mai magyar és külföldi valóságban való megjelenésével foglalkozunk, vállaltan vitatható és remélhetőleg termékeny eszmecseréket életre hívó fikciós és dokumentarista filmek segítségével.

 

Helyszín:

Bálint Ház – Grün terem

Budapest, 1065 VI. Révay utca 16. Tel:(1)311-9214

Időpont:

Minden második szerdán 17 óra 30 perckor.

 

A filmklub szervezői:

Pécsi-Pollner Katalin és Károlyi Júlia

 

További információ:

Dr. Pécsi – Pollner Katalin

kulturális és alternatív programok vezetője

Telefon: +36 1 455 3306

Mob.: +36 30 627 3610

A tavaszi félév vetítései:

01.09. A legyek ura

01.20. Ahol a zöld hangyák álmodnak

02.03. Futball faktor

02.17. Taxi, Madrid

03.03. Amerikai história X

03.17. Cabaret

04.07. A felolvasó (Stephen Daldry, 2008)

Egy kamasz fiú és egy érett asszony szerelmi viszonyt kezd az ötvenes évek Németországában. Egyik kedvenc közös időtöltésük, hogy a fiú felolvasással szórakoztatja a nőt. Miután viszonyuk véget ér, a fiú joghallgató lesz és egy bírósági tárgyalás során utólag fény derül a különös hobbi okára – bizonyos szörnyű titkokkal együtt.

 

 

04.21. Dübörög a nemzeti rock (Kriza Bori, 2007)

A film a nemzeti rock kultikus zenekarának, a Romantikus Erőszaknak egy koncertturnéját kíséri végig 2005 decemberétől 2006 őszéig. A zenekar tagjai és a rajongók vallanak a nemzeti radikalizmusról és arról, mit jelent nekik ez a zenei irányzat és a hozzá kapcsolódó kulturális és közösségi keretek. Bepillantást nyerünk a repertoárba, a Fradi-indulótól a rockosított népdalokig.

 

 

05.05. A hullám (Dennis Gansel, 2008)

Egy német gimnáziumban az egyik osztálynak projekthét keretében az autokrácia témáját kell feldolgoznia. Tanáruk különös, veszedelmes, ha nem is előzmények nélküli kísérletbe kezd: azt akarja, hogy saját bőrükön tapasztalják meg az önkényt, ha csak néhány napig is. A diákok eleinte szokatlanul motiváltak, ám ami első pillantásra szolidaritásnak és egyenlőségnek tűnik, riasztó jelenségeket hoz felszínre és a kísérlet hamarosan kicsúszik a tanár kezéből. A Hullám, ahogy a mozgalom nevezi magát, át akarja venni az uralmat az iskola, sőt az egész város felett…

 

 

05.09. Szíven szúrt ország (Babos T., Csillag M., Kálomista G., Vecsernyés J., 2009)

A Marian Cozma halálának körülményeit megörökíteni hivatott dokumentumfilm nem mentes az erőteljes állásfoglalásoktól, sarkos vélemény-nyilvánításoktól. Reményeink szerint termékeny és gondolatébresztő vitára, eszmecserére ad majd alkalmat a filmklub közönségének.